De 7 stappen van het trailerladen

In de dressuurmatige training van een paard zit een logische opbouw. Of je nou traditioneel dressuur rijdt, aan Western riding doet of de Academische Rijkunst beoefent, als je je paard fysiek wilt ontwikkelen dan moet je tot op zekere hoogte een bepaald schema volgen.  Endurence rijders weten daar alles van! Je kunt niet ineens een rit van 100 km vragen aan een ongetraind paard. Of een spin zonder dat je je paard daar fysiek goed op hebt voorbereid. 

ReggiMiqaTrailerWS - kopieIn de mentale training van je paard is het niet anders. Trailerladen is bij uitstek een mentale training. Fysiek is het niet moeilijk voor een paard om een trailer in te lopen en te blijven staan.  Mentaal is het vaak wel een uitdaging. We moeten dus zijn geest trainen om in staat te zijn de trailer op te gaan en vervolgens geduldig te blijven wachten tot hij er weer uit mag. Ook bij het trailerladen heb je het meeste kans op succes als je het systematisch aanpakt.

Ik heb honderden paarden leren trailerladen en heb daardoor een eenvoudig stappenplan ontwikkeld dat eigenlijk altijd werkt. Het heeft zeven stadia.

Hieronder een overzicht van de verschillende stappen:

  1. Eerst zorg je dat het basisgrondwerk goed is: je paard blijft uit je ruimte, kan stilstaan als je dat vraagt, gaat links of rechts als je dat wilt, hij kan stoppen en achteruit gaan.  Kortom hij begrijpt jouw communicatie op de grond en is relaxt bij jou.
  2. Nu ga je allerlei simulaties met hem doen die hem voorbereiden op de nauwe ruimte van trailer straks. Je laat hem over een zeiltje lopen, hij moet ergens onderdoor, ergens tussendoor en overal moet hij ook kunnen stilstaan.
  3. Dan pas ga je naar de trailer. Hij mag overal aan ruiken, de wielen, de zijkant, de klep en dan ga je hem vragen op de klep te gaan staan. Niet ernaast maar erop.  Er is een ‘gangetje’ in het verlengde van de trailer waar hij mag zijn. Daarbuiten is ‘verboden gebied’. Hij hoeft nog niet de trailer in en zeker als hij onrustig is mag hij niet eens!
  4. In dit stadium ga je hem vragen de trailer in te gaan. Zo ver als hij wil en als hij eruit wil, dan mag hij.
  5. Je gaat hem nu vragen te blijven staan.  Op allerlei plekken en uiteindelijk ook helemaal in de trailer.  Ook op de weg in of uit de trailer moet hij kunnen stilstaan. Elke stap moet je onder controle hebben.
  6. Als hij echt rustig een paar minuten helemaal in de trailer kan staan, ga je met de stang en de klep aan de gang. Eerst laten wennen aan de bewegingen en het geluid als je de stang of de klep beweegt. Hij moet rustig blijven staan.
  7. Staat hij eenmaal rustig met alles dicht, dan kun je gaan rijden. Eerst zo’n tien minuten, later meer en ook naar een vreemde plek waar je hem opnieuw gaat laden voor de terugrit. Ga niet te ver weg zodat, als het laden daar niet lukt, je altijd nog naar huis kunt lopen!

Kijk bij Artikelen voor specials over de verschillende stappen.