Academische Rijkunst

_DSC0538
Schoolhalt met Skip

Een paard is van nature niet gemaakt om op te zitten of te rijden. De natuurlijke balans wordt verstoord door het extra gewicht van de ruiter, wat nadelige gevolgen kan hebben. Als je je paard gezond wilt houden zal je hem fysiek moeten trainen. Er moet een nieuwe balans komen van paard en ruiter samen. Kern van de training is dat de achterhand gewicht gaat overnemen van de voorhand.

Alleen door op een juiste manier te trainen kun je je paard behoeden voor vroege ouderdom, hoefkatrolontsteking en allerlei andere fysieke problemen. In mijn aanpak is de Academische Rijkunst het belangrijkste maar ik maak ook gebruik van elementen uit “Dressage Naturally”, ontwikkeld door de Amerikaanse Grand Prix amazone Karen Rohlf. Dit is afhankelijk van het paard en zijn ruiter. Voor het rijden zet ik vaak oefeningen en uitgangspunten van het Centered Riding (Sally Swift) in.

De Academische Rijkunst is een logische, overzichtelijke en paardvriendelijke manier om je rijpaard te scholen voor zijn taak. In 2018 heb ik diploma INSTRUCTEUR voor de Human & Horse Academy van Greetje Hakfoort in ontvangst mogen nemen. Akademische Rijkunst (AR) sluit perfect aan op de basis van grondwerk en het freestyle rijden zoals ik dat doe. (Natural) Horsemanship zoomt vooral in op de mentale en emotionele ontwikkeling van je paard. AR legt het accent op de fysieke training. Deze manier van trainen is in principe geschikt voor elk ras. Je houdt altijd rekening met de specifieke mogelijkheden van jouw paard.

SkipARGalop15Behalve een door de eeuwen beproefde trainingswijze is de Akademische Rijkunst ook uitermate geschikt voor het oplossen van allerlei fysieke (en mentale) problemen. In feite zijn alle paarden van nature scheef, wat vaak leidt tot een gebrek aan balans. Daardoor beweegt je paard niet lekker, kan hij is stijf zijn, snel geblesseerd raken en niet lekker in zijn vel zitten. Scheefheid kan ook leiden tot gedragsproblemen zoals bokken, staken, steigeren etc. De juiste toepassing van AR zorgt ervoor dat je paard weer in balans komt. Zowel lichamelijk als geestelijk. Het oplossen van scheefheden wordt ook wel aangeduid als ‘rechtrichten’.

Lees meer over mijn opleiding op Over mij


Ben je geïnteresseerd in een clinic of workshop
over dit onderwerp bijvoorbeeld bij jou op stal?

Neem dan contact op via het contactformulier,
dan gaan we kijken of we zo’n clinic kunnen organiseren.