“Hij kan wonderen verrichten!”

Ego-strelend natuurlijk als dat over je gezegd wordt 😁Het zat zo: het paard waar het om ging liep bij het in de wei zetten steevast zijn eigenaresse omver en stormde dan het veld op naar zijn kuddegenoten. Het patroon was zo heftig dat ze bang van hem werd. Ook een aantal stalgenoten vermeden liever hem in de wei te zetten. Door zijn gedrag was zijn amazone ten einde raad. Via via kwam ze bij mij terecht.


In zijn stal oogde hij als een flegmatiek paard. “Maar dat kan ineens omslaan!” werd me verzekerd. Ook bij het longeren zou hij regelmatig uit zijn dak gaan. Ik nam hem mee naar de longeerton en inderdaad, op het moment dat hij daar binnenstapte wilde hij wegspurten. Doordat ik gewaarschuwd was kon ik hem direct blokken. Grappig was de uitdrukking op zijn gezicht: “Huh? Wat gebeurt me nou?”


Ik liet hem wat eenvoudige dingetjes doen: stapje achteruit, onderstappen, van hand veranderen, stappen en halthouden. Daarna op de cirkel: overgangen stap – draf en terug. Eerst begreep hij niet helemaal wat ik bedoelde maar al gauw deed hij het allemaal keurig. We waren klaar om naar de wei te gaan. De eigenaresse – die natuurlijk had staan kijken – werd al een beetje zenuwachtig: “Je moet echt uitkijken hoor!” Tijdens de wandeling naar de wei zorgde ik ervoor dat het contact bleef: af en toe halt houden, soms even terug lopen maar dat leek al niet meer nodig. Bij de wei was een sluis gemaakt om hem daar te kunnen losklikken en dan hem de wei op te laten stormen. Ik ben met hem doorgelopen naar het midden van de wei en heb daar nog wat van de zelfde dingetjes gevraagd als in de longeerton: hij was net zo braaf. De eigenaresse was ontroerd: “Er is hoop!”

Ik legde uit dat het eigenlijk best eenvoudig was: haar paard had het patroon ontwikkeld om zich zo te gedragen. En (altijd een beetje pijnlijk) zij was niet in staat geweest dat patroon te doorbreken. Doordat ik op een vriendelijke maar duidelijke manier met hem gecommuniceerd heb bleef hij bij me ook in de situatie die hem zo vaak triggert.
Ik leer haar nu hoe ze de communicatie met haar paard kan opbouwen zodat ze zelf zijn gedrag kan beïnvloeden. Ze heeft me aanbevolen bij een stalgenootje met hetzelfde probleem: “Je moet hem bellen, hij kan wonderen verrichten!”

Nou, wonderen zijn het niet, het is gewoon adequaat horsemanship.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *