Obstakeltraining

Angst is een belangrijk mechanisme bij paarden voor zelfbehoud. Vluchten in een bedreigende situatie is vaak de primaire reactie. Paarden zien onbekende situaties en objecten als iets bedreigend. Dus als we veilig met hen het bos in of de weg op willen gaan dan moeten we ze trainen moediger te worden. Ook op het wedstrijdterrein worden de prestaties beter als je paard kalm reageert op de drukke omgeving.

Obstakeltraining (ook wel schriktraining genoemd) is een belangrijk onderdeel van de algehele opleiding van een (rij-)paard. Maar het inzetten van obstakels in de training heeft meer voordelen. Het kan de wederzijdse band tussen ruiter en paard enorm verstevigen. Als je het proces van gewenning aan een “enge” situatie of voorwerp goed begeleidt, krijgt je paard meer vertrouwen in jouw leiderschap en zal dus niet alleen kalmer worden maar ook steeds meer voor je willen doen. Je krijgt als het ware het voordeel van de twijfel. Je paard laat zich makkelijker door jouw leiden.

Een ander voordeel van obstakeltraining is dat het een uitstekende voorbereiding is op het trailerladen. Allerlei aspecten van de trailer (ergens op, ergens tussen, ergens onder…) kun je simuleren met een zeiltje, een paar tonnen, een “carwash” etc. Zo wordt trailerladen een stapsgewijs proces waaraan je veel meer ontspannen en spelenderwijs gaat werken.


Ben je geïnteresseerd in een clinic of workshop
over dit onderwerp bijvoorbeeld bij jou op stal?

Neem dan contact op via het contactformulier,
dan gaan we kijken of we zo’n clinic kunnen organiseren.