Academy: Opleiding trainer/instructeur

In de twee-jarige opleiding van Horsemanship for Life bouw je aan je vakkennis om paarden op te leiden tot betrouwbare partners. Met een optioneel half jaar extra leer je ook hoe je die kennis kunt overbrengen aan andere paardenbezitters.

De opleiding is bedoeld voor mensen die op zoek zijn naar een gedegen en paardvriendelijke methode die een veilig en gezond samengaan van mens en dier.

Het eerste jaar concentreert zich voornamelijk op de mentale en emotionele ontwikkeling van het paard met daarnaast de benodigde vakkennis en vaardigheden die een professionele paardentrainer zich eigen moet maken.

Het tweede jaar bouwt voort op het vertrouwen en de communicatie die in het eerste jaar is ontstaan maar gaat vooral over de fysieke ontwikkeling van het paard. Er wordt in beide jaren zowel naast als op het paard gewerkt.

Deze twee jaren vormen een afgeronde opleiding tot paardentrainer. Je kunt zelf kiezen of je ook gaat voor de theorie- en praktijkexamens. Wil je je verder scholen tot instructeur, dan zijn deze verplicht en volg je nog een half jaar de module pedagogiek/methodiek. Deze sluit je af met een examen waarna je gecertificeerd bent als Horsemanship for Life Instructeur.

Na je opleiding kun je je als instructeur verzekeren bij een door ons geselecteerde verzekeringsmaatschappij. Zodat je veilig aan de slag kunt in de praktijk.

Opleider

De opleiding wordt gegeven door Wout Overbeeke. Elders op deze pagina is meer informatie over mij te vinden maar in het kader van deze opleiding zijn een paar dingen belangrijk:

 • 19 Jaar professioneel als paardenman en instructeur
 • Opgeleid in (Natural) Horsemanship door o.a. Parelli-instructeurs (level 4+)
 • Opgeleid in Academische Rijkunst door Bent Branderup en Greetje Hakfoort (2018 gecertificeerd Human & Horse instructeur)
 • Ruim ontwikkeld in kennis en vaardigheden van andere horsemanship- en dressuurmethoden
 • Eigen methode ontwikkeld waarin alle kennis en ervaring samenkomt

Opzet

De tweejarige opleiding tot trainer bestaat uit 2 maal acht lesdagen verdeeld over de jaren. Er wordt dan gewerkt in kleine groepen (niet meer dan 6) voor veel persoonlijke aandacht.

Elk jaar heeft een uitgebreide hand-out bestaande uit een theorieboek en een werkboek met verhelderende foto’s en tekeningen. Alle oefeningen (100+) leg ik uit in video’s die gratis toegankelijk zijn.

Je kunt aan het einde van elk jaar deelnemen aan de theorie-examens en het praktijkdeel laten zien in een auditiefilmpje. Na goed gevolg ontvang je een getuigschrift. Om tot het instructeursgedeelte toegelaten te worden zijn deze examens verplicht. Aan het einde van de instructeursopleiding volgt een praktisch examen. Kom je daar goed doorheen dan word je gecertificeerd als Horsemanship for Life Instructeur.

Fast track

Wanneer je geïnteresseerd bent om de opleiding te volgen maar al een solide basis hebt in horsemanship (bijvoorbeeld omdat je het Jaartraject van HFL) hebt gevolgd, is het mogelijk in te stromen in het tweede jaar via een ‘fast track’. In drie opleidingsdagen dichten we de ‘gaten’ die er nog zijn om aan het tweede jaar te beginnen. Het theorie- en werkboek van het eerste jaar is herbij een leidraad. Aan het einde van de fast track doe je een examen middels een theorietest en auditiefilmpjes. Informeer of deze vorm voor jou van toepassing kan zijn.

Data Jaartraject/Jaar 1

Worden gepland voor najaar 2024

Investering

€ 175 per lesdag

Praktisch

 • Opleidingsplaats: Elspeet, Hooiweg 127 Veluwe.
 • Hand-out met theorie en Werkboek inbegrepen.
 • Heerlijke lunch, koffie, thee etc. inbegrepen.
 • Toegang tot 50+ video’s (Jaar 1) van de oefeningen.
 • Je paard heeft in de pauzes een ruime zandpaddock met hooi naar wens.
 • Je hebt, naast je rijspullen in elk geval een touwhalster, 4 m. lijn en stick met string nodig. (Goede kwaliteit bij mij te koop.)
 • Aanmelden/extra info: contactformulier of 06 51863468

Praktische informatie over jaar 2 volgt.