Paard een helm op bij het trailerladen?

Ik kan er niks aan doen maar ik vind het een potsierlijk gezicht! Net als het feit dat sommige paardentrainers zelf een helm opdoen als ze gaan trailerladen… Wat verwachten ze? Wat is het scenario waarbij je achteraf zucht: “Gelukkig, ik had een helm op!”?

Voor het paard is het nog wat anders. Het gebeurt inderdaad dat een paard bij het achterwaarts naar buitenstormen zijn hoofd omhoog doet en bij de uitgang het dak raakt. Maar wat leer je een paard als hij geen hinder ondervindt bij het stoten tegen het dak? Juist, dat het niet erg is…

Ik geef er de voorkeur aan te voorkomen dat hij het dak raakt. Want wat gebeurt er? Meestal is het zo dat het paard in de trailer spanning opbouwt en daardoor achteruit stormt. Wij willen dat hij in de trailer blijft en houden zijn leidtouw vast. Daardoor gaat zijn hoofd omhoog (’tegengestelde reflex’) en stoot hij zich aan het dak. Onze reflex daar weer op is alsnog het touw te laten vieren. Dit is precies het tegenovergestelde van wat zouden moeten doen.

Natuurlijk willen we het paard op de trailer hebben. De strategie van de negatieve bekrachtiging kan daarvoor prima werken. Dit betekent dat je het buiten de trailer oncomfortabel maakt voor het paard. In de trailer (of in het begin op de klep) krijgt hij rust.

Een gewoonte (hoofd omhoog doen bij het achteruit gaan) is moeilijk af te leren alleen door hem te beletten. Makkelijker is er een andere gewoonte voor in de plaats te zetten. Heel simpel: achteruit gaan met het hoofd laag. Begin hiermee vanaf een plek waar het paard zich op zijn gemak voelt. Dus met twee voeten op de klep of zelfs nog daarvoor. Zo ga je steeds een stukje verder: Twee voeten op de klep – hoofd omlaag – achteruit; viervoeten op de klep – hoofd omlaag – achteruit, etc. Doet je paard zijn hoofd niet omlaag? Oefen dat dan los van de trailer.

Mocht je paard toch uit de trailer stormen en in zijn oude gewoonte terugvallen, laat hem dan gaan tot hij met zijn hoofd voorbij de uitgang is en knijp dan (geleidelijk) in het touw. Hou de spanning erop tot je paard iets toegeeft en laat dan direct los. Doet een beroep op je timing! Dan begin je weer rustig opnieuw. Zo leer je hem dat het in de trailer fijner is dan daarbuiten zonder dat er paniek ontstaat.

Dit artikel is deel van een serie over trailerladen.