Advanced Horsemanship

In de clinics Advanced Horsemanship gaat het om het ontwikkelen van je skills op het gebied van (Freestyle) Riding, On Line en Liberty. Het is het vervolg op Fundamental Horsemanship. Als je de auditie daarvan heb gehaald of een vergelijkbaar niveau hebt kun je meedoen aan de verschillende clinics.

Riding

Elke paardenliefhebber kent het beeld van het jongetje Alec uit de film “The Black Stallion” dat zonder hoofdstel of zadel op dat prachtige zwarte paard over het strand galoppeert. Het lijkt bijna truckage maar dat is het natuurlijk niet. Het jongetje rijdt echt op de hengst. Om zo te kunnen rijden is behalve een goede zit een feilloze communicatie nodig tussen ruiter en paard. Er is veel begrip, vertrouwen en training nodig om zo die absolute vrijheid te bereiken.

Met grondwerk als basis kun je systematisch werken aan het rijden zonder optoming. Het gaat er om de communicatie en het vertrouwen steeds verder te vergroten waardoor je hoofdstel en bit niet meer nodig hebt. Uiteindelijk is jouw zit je belangrijkste communicatiemiddel. In ons programma ga je je zit verbeteren en rijden met één of twee sticks en een cordeo. Zolang het nodig is hou je je teugels als “safety net”. Je zult merken dat je hele gevoel van paardrijden verandert. Je gaat vergroeien met zijn bewegingen. Je gaat je ook steeds veiliger voelen omdat je merkt dat je je paard veel beter “onder controle” hebt. Ook je paard krijgt meer zelfvertrouwen. Hij moet echt op eigen benen gaan lopen. Hij kan niet meer leunen op de teugel. Daardoor gaat hij ook beter naar je zit luisteren.

DemoposterfotoWS - kopieReggiFreeStyle_2WS - kopie

Free Style betekent niet dat je geen invloed meer over hóe je paard loopt. Gecombineerd met dressuurmatige training en (vanzelfsprekend) grondwerk/handwerk kun je ook zonder optoming een paard verzameld laten lopen. Goed Free Style rijden is een geweldige ervaring. Het geeft een gevoel van vrijheid en verbondenheid. Het is echt zo cool als het er uit ziet!

On Line

Net als bij Fundamental Horsemanship werk je hier met je paard aan een lijn. Alleen de lijnen worden langer, de uitdagingen groter, de moves meer fancy en jouw kennis en vaardigheden op horsemanship gebied groter.

Liberty

In feite gaat het bij “Liberty” over het zijn met je paard in vrijheid. Je paard kiest ervoor om bij jou te zijn en om met jou in communicatie te zijn. Er is kortom een enorme vertrouwensrelatie opgebouwd tussen jou en je paard. Daar is tijd voor nodig en veel begrip voor het wezen van je paard. Het is een geweldige ervaring om vrij met je paard door de natuur te wandelen.

In de bak, kraal of wei kun je van alles met hem doen in (relatieve) vrijheid. De dingen die je aan de lijn deed in het grondwerk, krijgen in vrijheid een hele nieuwe dimensie: doet je paard het omdat hij er voor kiest of blijkt dat hij zich toch liever aan jouw leiderschap ontrekt? Bij Liberty komt de waarheid over jullie relatie boven tafel.

Ook fysieke training is mogelijk in vrijheid. Je kunt door lichaamstaal aan je paard duidelijk maken hoe je wilt dat hij loopt. Meer ontspannen of juist verzameld. In zijgangen, op een cirkel of juist op een rechte lijn naast of zelfs vóór je. In de kraal oefen je voor de “fancy moves” zoals de spin en de vliegende galop (en richtings-) wissel. Heel gaaf om te doen!