Stap 1 en 2

Dit zijn stap 1 en 2 van de zeven stappen van het trailerladen. Zoals gezegd is het leren trailerladen een mentale training. Het gaat erom dat je paard snapt wat je van hem vraagt en dat hij overtuigd raakt dat dat niet eng is. Pas dan zal hij je gewillig gehoorzamen. Een goede basiscommunicatie is daarvoor noodzakelijk. Daarvoor heb je de trailer niet nodig.

Stap 1 – basiscommunicatie

Een trainingshalster (touwhalster), leadrope (4 m.) en een stick met ‘string’ zijn de handigste tools voor de basiscommunicatie en later ook voor het trailerladen. Zorg ervoor dat je paard daar vertrouwd mee is door het principe van “approach & retreat” toe te passen.  Belangrijk is dat je paard jouw persoonlijke ruimte respecteert en dat hij op jouw hulp voor-, achter- en zijwaarts gaat. Heb je samen die basis, dan wordt het tijd voor allerlei simulaties.

Stap 2 – simulaties

Bij het trailerladen vraag je je paard op de trailerbodem te stappen, tussen de schotten te gaan staan en onder het dak te lopen. Het is slim al die facetten apart te oefenen. Begin met ergens op te staan. Dus bijvoorbeeld een bouwzeiltje, daarna een houten plaat, een opstapje etc. Veel paarden vinden het ook eng om in een waterplas te gaan staan dus daarmee kun je ook oefenen. Het belangrijkste is je paard niet te pushen. Het gaat erom dat hij vertrouwen krijgt. Geef hem dus de tijd om hem het ‘enge’ object rustig te onderzoeken, even weg te gaan en later weer terug te komen om verder vertrouwd te worden. (Je paard past hier zelf het principe van approach & retreat toe!) Maak gebruik van zijn aangeboren nieuwsgierigheid. Als je hem pusht gaat hij in een angstmodus en is hij niet meer nieuwsgierig. Misschien krijg je hem wel over het zeil maar hij heeft niet meer vertrouwen opgebouwd.

SkipCarwashWS - kopieSommige paarden zijn van nature nieuwsgieriger dan andere. Heb je een paard met weinig interesse, leid hem dan weg van het object en bied het opnieuw aan of vraag hem beleefd (met lichaamstaal) zich op de oefening te concentreren. Heb geduld en neem alle tijd. Dit werkt sneller dan wanneer je probeert een shortcut te nemen.

Om je paard te leren ergens tussen te gaan kun je twee grote plastic tonnen gebruiken. Daaraan kan hij zich niet bezeren. Eerst laat je hem ertussen doorlopen waarbij je de afstand tussen de tonnen zo groot maakt dat hij er zonder angst door gaat. Daarna maak je de doorgang steeds kleiner. Je kunt ook een rijtje tonnen op enige afstand van de bakrand plaatsen zodat er een gangetje ontstaat. Gaat dat allemaal goed dan kun je wat creatiever worden: een zeil over de rij tonnen, ook een zeil over de bakrand, etc. Je kunt van alles doen maar zorg er steeds voor dat het veilig blijft!

Voor het onderdoor gaan kun je de “carwash” gebruiken. Plastic slierten hangen aan een dwarsstang waar je paard onderdoor loopt. (Op de foto een voorbeeld van een carwash. Heel makkelijk zelf te maken) Ook kun je een zeil spannen waar je paard onderdoor loopt. Wat je ook doet, pas steeds het principe van approach & retreat toe en ga in zijn tempo. Je zal merken dan de communicatie tussen jullie steeds beter wordt en je paard steeds beter op je gaat letten. Klaar voor de volgende stap!

Hou dit blog in de gaten, dan vertel ik je in de komende weken nog veel meer over trailerladen!

Dit artikel is deel van een serie over trailerladen.