Stap 3: De trailer introduceren

Nu zijn we toe aan de derde stap in het trailerladen. Je gaat de trailer introduceren. Van werkelijk laden is nog geen sprake. Vooral met paarden die een issue hebben met de trailer is het van belang dit goed voor ogen te houden. Sommige paarden stormen de trailer in maar komen vaak net zo hard weer naar buiten. Het heeft geen zin zo’n paard op de trailer te proberen te houden. Hij moet leren met een andere attitude op de trailer te gaan. Namelijk vol vertrouwen en in rust. We doen dus een stapje terug en gaan net als bij een groen paard hem op een rustige manier kennis laten maken met de trailer. Net als we gedaan hebben met het bouwzeil, de tonnen, het opstapje etc. De trailer is gewoon een object uit dat rijtje. Niks bijzonders.

Ook voor je eigen energie is het goed je te realiseren dat je niet gaat trailerladen. Wij hebben namelijk de neiging veel te doelgericht te worden als de trailer erbij komt: “het paard moet op de trailer!” Maar daar gaat het nog niet om! Hij moet rust en vertrouwen krijgen in de situatie en daarvoor moet jij ook cool zijn. Jullie opgebouwde communicatie blijft hetzelfde als bij de simulaties.

Ruik De KlepZorg voor voldoende ruimte en rust rondom de trailer en laat hem nog dicht. (Uiteraaard heb je de trailer aan de auto gekoppeld of zo gestabieliseerd dat hij niet kan kiepen!) Laat je paard aan de verschillende onderdelen ruiken: de wielen, de zijkant, de dichte klep etc. Voelt hij zich kalm in het bijzijn van de trailer, dan is het tijd de klep neer te laten. Zorg ervoor dat de klep stabiel op de grond ligt en dat de sluitingen niet uitsteken. Laat hem opnieuw snuffelen en voorkom nog even dat hij erin gaat. Tenzij het heel rustig en natuurlijk gaat, dan laat je hem begaan. Benader de klep precies hetzelfde als het bouwzeil eerder. Laat je paard ruiken, misschien raakt hij de klep aan het zijn neus en daarna met zijn hoef. Neem alle tijd!

Het “gangetje”

In dit stadium ga je je paard leren recht voor de trailer te staan. Er loopt een denkbeeldig gangetje ter breedte van de klep naar
de ingang van de trailer. We willen namelijk niet dat hij naast de klep terecht komt. Hier zou hij zich kunnen bezeren. Leer hem dus dat het gebied naast het gangetje – en vooral naast de trailer – verboden gebied is. Maak het hem daar oncomfortabel met je stick en string. Zodra hij binnen het gangetje is laat je hem met rust. Hij hoeft nog niet op de klep maar ervóór is ook goed.

Snapt hij je boodschap over het gangetje, dan kun je hem gaan vragen een voet op de klep te zetten. Beloon elke kleine poging. Ga weer in zijn tempo, dit is het snelst! Zelf vind ik het het makkelijks om in dit stadium in de ingang van de trailer te staan. Je kunt er ook voor kiezen naast de klep te gaan staan. (Zie foto.) Zorg er wel voor dat  hij niet tussen jou en de trailer door wil gaan. Dit gat moet je dus goed dichthouden! Bij een anderhalfpaardstrailer zou ik afraden naast de klep te gaan staan. Je paard zou namelijk de trailer in kunnen lopen en zich omdraaien om er weer uit te gaan. Bij een Shetlander is dit geen probleem maar een groter paard kan vast komen te zitten! Zelf in de trailer gaan staan is dan dus het veiligst.

Vraag telkens een stapje meer en laat hem weer terug gaan (approach & retreat) als hij dat wil. Alles in het gangetje en in rust. Wanneer hij op een gegeven moment met zijn voorvoeten op de klep staat, zal hij ook aandacht krijgen voor de binnenkant van de trailer. Laat hem rustig kijken en snuffelen. Bedwing je neiging om meteen meer te vragen. Je kunt het best stoppen met de sessie als hij gemotiveerd en rustig is. Dat is de beste voorbereiding voor de volgende stap!

Hou dit blog in de gaten, dan vertel ik je in de komende weken nog veel meer over trailerladen!

Dit artikel is deel van een serie over trailerladen.