Stap 4 en 5: In- en uit de trailer/blijven staan

Stap 4: In- en uit de trailer

Nu pas begin je met het eigenlijke trailerladen. Je paard mag in het begin onbelemmerd in- en uit de trailer lopen. Bij een twee-paardstrailer kun je het tussenschot schuin zetten om je paard wat meer ruimte te geven. Geleidelijk kun je het schot op zijn eigenlijke plaats brengen. Je kunt weer kiezen in- of buiten de trailer te gaan staan. Ga bij een tweepaardstrailer in het rechtervak staan en vraag je paard in het andere te gaan. Of sta buiten waarbij je er weer voor zorgt dat er geen gat is tussen jou en de trailer.

Vraag je paard de trailer in te gaan. Je zult waarschijnlijk merken dat hij ergens stopt. Alsof hij tegen een onzichtbare muur oploopt. Dat is zijn psychologische grens. Verder durft hij op dat moment nog niet. Het werkt averechts als je hem dan probeert te dwingen verder te gaan. Hoe groter jouw druk, hoe harder hij achteruit gaat. Zijn vertrouwen zakt weer. Heb geduld! Vraag hem tot zijn grens en laat hem weer terug gaan (approach & …?) . Door het heen en weer gaan oefent hij ook het achteruit gaan. Bedenk dat hij niet kan zien waar hij zijn achtervoeten zet bij het teruggaan. Omdat de klep lager is, stapt hij bij wijze van spreken in een “afgrond”.

Stap 4 en 5 van het tarilerladen
Stick bij de achterhand

Stap 5: Blijven staan

Gaat hij rustig in en uit, dan kun je hem gaan vragen ergens te stoppen. Hierbij kun je zowel het leidtouw als de stick gebruiken. Doe het heel zachtaardig. Trek je te hard aan het touw, dan kan je veroorzaken dat hij hard terugtrekt en met zijn hoofd tegen het plafond van de trailer slaat. Dan ben je verder van huis!

De stick gebruik je bij zijn achterhand. Een kleine beweging of zacht tikken moet “vooruit” gaan betekenen. Daarbij hoeft hij niet helemaal de trailer in te lopen. Het gaat erom dat hij je aanwijzing begrijpt. Eén stap vooruit is dus voldoende. Gaat hij makkelijk in en uit, dan kun je er een spel van maken om hem precies het aantal stappen voor- of achteruit te laten maken dat jij bedacht hebt. Je moet hem overal kunnen stilzetten: met twee voeten op de klep; twee voorvoeten binnen en twee achtervoeten op de klep; helemaal binnen. Zowel op de heen- als op de terugweg. Hij is uiteindelijk precies tussen jouw hulpen: via de stick en het touw.

Stond je in de trailer, dan was hij tot nu toe steeds naast je. Probeer hem nou eens je voorbij te laten gaan. Dus je blijft in de opening van de trailer staan en hij loopt verder. Of loop van zijn schoft naar zijn achterhand. Vraag hem te blijven staan met je stick. Uiteindelijk zou je op de klep of zelfs buiten moeten kunnen staan terwijl je paard netjes helemaal binnen staat. Als hij zo relaxt en gehoorzaam is kun je zelf de stang erop gaan doen. Meer hierover volgende keer!

Hou dit blog in de gaten, dan vertel ik je in de komende weken nog veel meer over trailerladen!

Dit artikel is deel van een serie over trailerladen.