Stap 6: De stang en de klep

Het moment dat voor het eerst de stang erop gaat bij een paard dat leert trailerladen is het meest spannende. Wie wel eens heeft meegemaakt dat een paard in paniek raakt in een trailer weet wat ik bedoel… Wanneer is een paard voldoende voorbereid? Hoe kun je zeker weten dat hij rustig blijft staan en niet flipt wanneer je de klep omhoog doet? Dat hij de weerstand van de stang accepteert en niet zijn achterhand laat zakken om achteruit te gaan en vast komt te zitten. Geloof me, met trailers gebeuren de meest onwaarschijnlijke ongelukken, helaas!

VegenAchterMiqaGoede voorbereiding is alles. En voor je de stang erop doet zou ik een checklist langsgaan. Natuurlijk kun je de stang er pas op doen als je paard op de trailer staat, dus dat stadium heb je bereikt. Maar staat hij daar rustig te wachten? Ging hij erop zonder dat je veel druk hoefde te zetten? Kun je buiten staan terwijl hij in zijn eentje op de trailer staat? Als je zover bent ben je al heel ver maar toch nog niet helemaal klaar.

Wat vaak over het hoofd wordt gezien is het achterwaarts gaan. Veel paarden vinden het eng om achteruit de trailer af te lopen. (Vandaar trailers met een “voordeur”.) Met of zonder loopplank, een paard moet altijd een stap naar beneden doen als hij eraf gaat. Bovendien kan hij bij het achteruit gaan niet zien waar hij zijn voeten zet. Hij doet dus eigenlijk een stap in het duister. Daarom zie je zoveel paarden die uit de trailer stormen. Het achterwaarts gaan moet dus ook geoefend worden. In feite moet je elke stap voor- of achteruit kunnen controleren. Gebruik daarbij de stick. Een zacht drijven op de achterhand betekent vooruit. Dit heb je in stap 5 al geoefend.

Hoofd omlaag

Sommige paarden hebben de neiging om bij het naar buiten gaan het hoofd omhoog te gooien. Leer die eerst buiten de trailer met een lage hals achteruit te lopen. Als ze dat goed kunnen kun je datzelfde op de trailer gaan vragen. Oefen het zo goed dat je paard zijn hoofd automatisch omlaag doet als hij achteruit de trailer afloopt.

Dus de checklist voordat je de stang erop doet: Je paard…

  • loopt er gewillig op terwijl jij buiten blijft staan
  • staat alleen, ontspannen minstens 10 minuten los op de trailer
  • loopt er op jouw vraag ontspannen weer af met het hoofd laag
  • kun je elk moment stil zetten en weer voor of achteruit laten lopen
  • gaat bij zacht drijven met de stick op de achterhand altijd vooruit

Dat laatste is belangrijk. Wanneer de stang er namelijk op zit en je paard gaat er tegenaan hangen, moet je met zachte tikjes op zijn achterhand ervoor kunnen zorgen dat hij zijn gewicht naar voren verplaatst en loskomt van de stang.

De klep

Maak bij het oefenen met de klep weer gebruik van het principe Approach & Retreat. Doe hem niet zomaar dicht. Terwijl de stang erop zit, til je de klep een stukje op en doet hem weer omlaag. Herhaal dat en doe de klep steeds een beetje hoger. Hou in de gaten of je paard ontspannen blijft. Ga zo door tot de klep helemaal dicht is en laat je paard dan een paar minuten staan. Roep voordat je de klep weer opendoet iets naar je paard zodat hij weet dat je er bent. Laad hem uit en laat merken hoe trots je op hem bent!

Hou dit blog in de gaten, volgende keer heb ik tips voor het rijden met de trailer!

Dit artikel is deel van een serie over trailerladen.