Over mij

Welkom op HorsemanshipForLife.nl. Via deze website wil ik jouw kennis van paarden vergroten, je helpen bij het trainen van je paard en je inspireren met blogs en artikelen.

Horsemanship For Life betekent voor mij:

  • dat je nooit uitgeleerd bent als het om paarden gaat
  • dat je je paard zo rijdt en traint dat hij een leven lang gezond blijft
  • dat je hem omstandigheden biedt voor een fijn paardenleven
  • dat je door de omgang met je paard zoveel leert voor andere gebieden van je leven

Ik help paardeneigenaars om hun doelen met hun paard te bereiken. Daarbij kan het gaan om:

  • het ontwikkelen van uitstekende communicatie zowel in het zadel als op de grond
  • het zadeldak maken van een groen paard
  • het oplossen van allerlei problemen tijdens het rijden of in de omgang
  • dressuurmatige training met veel aandacht voor de draagkracht van het paard
  • het overwinnen van angsten van zowel paard als ruiter, bijvoorbeeld bij het buitenrijden
  • moeiloos trailerladen, ook op vreemd terrein

Kijk op de pagina testimonials voor quotes van mensen die Regine (mijn vrouw) en ik hebben geholpen met hun paard(en).

Mijn naam iswout_comp_prof Wout Overbeeke. Mijn wortels liggen zowel in het (natural) horsemanship als in de Akademische Rijkunst, de Dressage Naturally als het Centered Riding. Ik ga altijd uit van de vraag:

“Wat is jouw droom?”

Hoewel ik al mijn hele leven paardrij, is het paardenvak mijn tweede carrière. Nadat ik veel tochten te paard heb gemaakt in o.a. de Pyreneeën en de Rocky Mountains (zie mijn boek Over het dak van Amerika, Hollandia 2002) heb ik het roer omgegooid en ben ik me professioneel met paarden gaan bezighouden. Dit begon in Utah op een fokkerij/trainingsstal in de Endurance-wereld. Daar heb ik paarden leren inrijden en trainen. (Daar weten ze wat hill-training is!).

Ik ben een opleiding Natuurlijk Bekappen gaan doen bij Jaime Jackson en heb als bekapper jarenlang gewerkt. Dat gaf me de kans om met heel veel verschillende paarden te werken. Ik wilde in alle rust kunnen bekappen en vaak was daar eerst wat gedragstraining voor nodig. In die periode heb ik veel van geleerd op het gebied van praktisch horsemanship.

Een aantal jaren heb ik me intensief bezig gehouden met Natural Horsemanship. Ik heb vele clinics gevolgd van uitstekende, meest Zwitserse Parelli-instructeurs en ook ben ik drie maal een aantal weken op de Parelli ranches in Amerika geweest voor lessen. Vooral in de psychologie van paarden en het algehele horsemanship heb ik me verdiept. In april 2009 haalde ik mijn Level III. Mijn bedoeling was instructeur te worden maar gaandeweg kwam ik er achter dat dit systeem niet goed voor mij werkte. Ik miste met name een gedegen manier om paarden ook fysiek te trainen.

Clinic DN van Karen Rohlf 2008
Clinic DN van Karen Rohlf 2008

Dat vond ik meer in het Dressage Naturally (DN) van Karen Rohlf. In de aanpak van deze Amerikaanse Grand Prix amazone wordt dressuur gecombineerd met Natural Horsemanship. Een veelzeggende uitspraak van haar is: “There should be Free Style in every Finesse”.
Een aantal clinics Centrered Riding hebben mij geholpen bij het rijden. Grappig is dat ik veel van de oefeningen en visualisaties in een wat andere vorm kende uit mijn opleiding tot acteur. Daar leer je je lijf ook optimaal te beheersen. In het CR systeem heb ik een instructeursgraad gehaald.

In de Academische Rijkunst vond ik uiteindelijk wat ik zocht: een logische, stapsgewijze training van je paard met veel aandacht voor het rechtrichten en draagkrachtiger maken. Ik heb natuurlijk het leukste paard van de wereld: Skip My Prince! Een palomino quarter. Maar hij is zowel qua lijf als mentaal best uitdagend. Overbouwd, lang lijf, korte benen, wat stijf, ook in de kop, in feite een notoire Nee-zegger! AR heeft hem heel erg goed gedaan. Hij is veel beter gaan lopen, is rechter geworden, gaat steeds beter zijn achterhand eronder zetten en is ook mentaal veel stabieler geworden. Voor ons werkt de Academische Rijkunst heel goed!

Ik vind het fijn zo’n breed pakket te hebben en in te kunnen spelen op de vragen van mijn leerlingen. Hoe kan ik jou helpen? Daar gaat het mij om!


Paardenmensen die mij inspireren zijn o.a: Bent Branderup*, Bill & Tom Dorrance, Wally Gegenschatz*, Greetje Hakfoort*, Adrian Heinen*, Klaus Ferdinand Hempfling, Ray Hunt**, Jaime Jackson*, Philippe Karl, Robert Miller, Frédéric Pignon, Pat Parelli**, Alois Podhaisky, Mark Rashid**, Karen Rohlf*, Sally Swift, Mikey Wanzenried*

*) van deze mensen heb ik direct les gehad, **) clinics bijgewoond