Over mij

Welkom op HorsemanshipForLife.nl. Via deze website wil ik jouw kennis van paarden vergroten, je helpen bij het trainen van je paard en je inspireren met blogs en artikelen

Horsemanship For Life betekent voor mij:

  • dat je nooit uitgeleerd bent als het om paarden gaat
  • dat je je paard zo rijdt en traint dat hij een leven lang gezond blijft
  • dat je hem omstandigheden biedt voor een fijn paardenleven
  • dat je door de omgang met je paard zoveel leert voor andere gebieden van je leven

Ik help paardeneigenaars om hun doelen met hun paard te bereiken. Daarbij kan het gaan om:

Kijk op de pagina testimonials voor quotes van mensen die Regine (mijn vrouw) en ik hebben geholpen met hun paard(en).

foto: Amke

Mijn naam is Wout Overbeeke. Mijn wortels liggen zowel in het (Natural) Horsemanship als in de Akademische Rijkunst, de Dressage Naturally en het Centered Riding.

In mijn lesgeven ga ik altijd uit van de vraag:

“Wat is jouw droom?”

Hoewel ik al mijn hele leven paardrij, is het paardenvak mijn tweede carrière. Nadat ik veel tochten te paard heb gemaakt in o.a. de Pyreneeën en de Rocky Mountains (zie mijn boek Over het dak van Amerika, Hollandia 2002) heb ik het roer omgegooid en ben ik me professioneel met paarden gaan bezighouden. Dit begon in Utah op een fokkerij/trainingsstal in de Endurance-wereld. Daar heb ik paarden leren inrijden en trainen. (Daar weten ze wat hill-training is!).

Ik ben een opleiding Natuurlijk Bekappen gaan doen bij Jaime Jackson (AANHCP) in de VS en heb als bekapper jarenlang gewerkt. Dat gaf me de kans om met heel veel verschillende paarden te werken. Ik wilde in alle rust kunnen bekappen en vaak was daar eerst wat gedragstraining voor nodig. In die periode heb ik veel van geleerd op het gebied van praktisch horsemanship.

Een aantal jaren heb ik me intensief bezig gehouden met Natural Horsemanship. Ik heb vele clinics gevolgd van uitstekende, meest Zwitserse Parelli-instructeurs en ook ben ik drie maal een aantal weken op de Parelli ranches in Amerika geweest voor verdere opleiding. In april 2009 haalde ik mijn Level III. Mijn bedoeling was Parelli-instructeur te worden maar gaandeweg kwam ik er achter dat dit systeem uitstekend is voor de mentale en emotionele ontwikkeling van een paard maar ik miste met name een gedegen manier om paarden ook fysiek te trainen.

Clinic DN van Karen Rohlf 2008
Clinic DN van Karen Rohlf 2008

Dat vond ik meer in het Dressage Naturally (DN) van Karen Rohlf. In de aanpak van deze Amerikaanse Grand Prix amazone wordt dressuur gecombineerd met Natural Horsemanship. Een veelzeggende uitspraak van haar is: “There should be Free-Style in every Finesse”.

Een aantal clinics Centrered Riding hebben mij geholpen bij het rijden. Grappig is dat ik veel van de oefeningen en visualisaties in een wat andere vorm kende uit mijn opleiding tot acteur. Daar leer je je lijf ook optimaal te beheersen. In het CR systeem heb ik een instructeursgraad gehaald.

In de Academische Rijkunst van Bent Branderup vond ik uiteindelijk wat ik zocht: een logische, stapsgewijze training van je paard met veel aandacht voor het rechtrichten en draagkrachtiger maken. Hierin ben ik me dan ook meer gaan verdiepen. Door clinics bij Bent Branderup en de opleiding van Greetje Hakfoort van de Human & Horse Academy. In 2018 heb ik het diploma INSTRUCTEUR van haar in ontvangst mogen nemen.

De combinatie van de verschillende invalshoeken om paarden (en ruiters) te ontwikkelen hebben me een brede kijk en grote vaardigheid gegeven. Ik kijk wat er nodig is voor een paard en/of een ruiter en ontwerp een plan voor de situatie  waarbij ik put uit een ruime ervaring als ruiter en paardenman.

Ik vind het fijn zo’n breed pakket te hebben en in te kunnen spelen op de vragen van mijn leerlingen. Hoe kan ik jou helpen? Daar gaat het mij om!


Paardenmensen die mij inspireren zijn o.a: Bent Branderup*, Bill & Tom Dorrance, Wally Gegenschatz*, Greetje Hakfoort*, Adrian Heinen*, Klaus Ferdinand Hempfling, Ray Hunt**, Jaime Jackson*, Philippe Karl, Robert Miller, Frédéric Pignon, Pat Parelli**, Alois Podhaisky, Mark Rashid**, Karen Rohlf*, Sally Swift, Mikey Wanzenried*

*) van deze mensen heb ik direct les gehad, **) clinics bijgewoond