Je paard zelf opleiden

Mikey zadelmak Een (jong) paard opleiden tot rijpaard is een mooi proces. Je kunt er voor kiezen een groot deel zelf te doen. Ik kom dan bij je aan huis en coach je door het proces. Tijdens het traject leer je enorm veel over horsemanship. Je leert je paard nog beter kennen en weet hoe je hem het beste kan benaderen. Je weet precies wat je paard wel en nog niet kan en dat geeft veel vertrouwen. Je leert in eerste instantie op de grond goed met je paard te communiceren. Zo ontstaat een nog hechtere band tussen paard en ruiter. De opgedane kennis en ervaring kan je natuurlijk weer meenemen naar de opleiding van een volgend paard.

Veel paardeneigenaars zijn er huiverig voor om een paard zelf in te rijden. Men is bang dingen fout te doen, of men ziet er tegen op als eerste op de rug van het paard te klimmen. Dit is begrijpelijk maar meestal niet terecht. Het is gebleken dat een deel van de basistraining er vaak al is: het paard loopt netjes mee, kan stilstaan voor bijvoorbeeld de hoefsmid, laat zich longeren etc. Vaak zijn er nog allerlei hiaten maar die kunnen vrij snel worden ingevuld. Het eerste rijden doe ik eventueel zelf.

Ik vind dat de communicatie op de grond de werkelijke basis is voor het rijden. De plaats waarvandaan je met het paard communiceert verandert (van ernaast naar erop) maar de manier van communiceren niet. Als je investeert in het grondwerk wordt het trainen vanaf de rug veel gemakkelijker en gaat ook veel sneller.

Bekijk De Zeven Stappen van het Inrijden

Mijn advies is om gebruik te maken van het feit dat je een jong paard hebt. Je kunt je paardenkennis en kunde (horsemanship) verbeteren en een extra goede band met je paard opbouwen. Die relatie zorgt ervoor dat je niet voor verrassingen komt te staan in zijn gedrag. Je voelt aan hoe je op een veilige manier het beste uit hem kunt halen. Zelf je paard opleiden tot rijpaard is het mooiste wat er is!


Ben je geïnteresseerd in een clinic of workshop
over dit onderwerp bijvoorbeeld bij jou op stal?

Neem dan contact op via het contactformulier,
dan gaan we kijken of we zo’n clinic kunnen organiseren.