“Confidence is knowing you are prepared”

(mail aan een cursist, brief 2)

Hallo Pascale,

Hopelijk heb je wat gehad aan de adviezen in mijn vorige mail over assertiviteit. Wat me is opgevallen de laatste lessen, is dat je veel zelfverzekerder bent geworden met Laila. Zelfs als ze tijdens het rijden af en toe naar jouw been trapt met haar achtervoet (heel atletisch!) en een halve bok geeft blijf je kalm en weet je wat je moet doen.

Alles wat we tot nu toe samen hebben gedaan heeft bijgedragen aan jouw zelfvertrouwen. Het aanleren van de ‘basic moves’ in het grondwerk, het opnieuw laten wennen aan het zadel, de ‘one-rein-stop’ en alle andere oefeningen hebben ervoor gezorgd dat je veel meer controle over haar bewegingen hebt gekregen en weet hoe je haar State kunt beïnvloeden.

Over dat begrip State wil ik nog wat meer vertellen: iemand die Laila vooral meemaakt als ze het gedrag vertoont dat het zo moeilijk maakt haar te berijden of soms zelfs grondwerk met haar te doen (ze ‘valt je aan’, bokt en springt, verzet zich tijdens het rijden, stopt als je het niet vraagt etc.) zou haar algauw bestempelen als een dominant, extrovert paard. Dat is dan haar karakter. Toch weet jij ook wel dat ze niet altijd zo is. Ze kan heel ingetogen bij je staan, kalm zijn, een beetje dromerig zelfs. Op zulke momenten is ze dus in een heel andere state.

Paarden zijn reactieve dieren. Daarmee wil ik zeggen dat hun gedrag in hoge mate afhangt van wat ze uit hun omgeving ervaren. Omdat wij als hun berijders een belangrijke factor zijn in hun omgeving, zijn wij, als we ons paard trainen, heel bepalend voor hun state. Daarom is het opwarmen voor je gaat rijden met Laila zo belangrijk. Daarmee check je eerst in wat voor state ze is als ze uit de wei of stal komt en ten tweede breng je haar tijdens die warming up in de gewenste state.

State gaat over zowel over haar emotionele- als over haar fysieke kant. Aan de hand van wat je waarneemt aan haar lichaam tijdens de grondoefeningen kom je er achter of ze lekker in haar vel zit, gebalanceerd is, open staat voor communicatie van jouw kant of juist gauw afgeleid is door haar kuddegenoten in de wei naast de bak, schrikkerig is voor langskomend verkeer etc. Kies de oefeningen die ervoor zorgen dat ze met haar gedachten bij jou (-w leiderschap) is, emotioneel rustig wordt en zich soepel gaat bewegen.

Als je merkt dat je tijdens het voorbereidende grondwerk in staat bent haar state te beïnvloeden dan voel je dat je meer ‘macht’ hebt over je paard. Je wordt dan tijdens het rijden niet zo snel verrast door plotselinge uitbarstingen van spanning of opgewondenheid. Je hebt dan al meer contact met de emotionele onderstroom die je paard in die sessie heeft. Probeer haar gerust een beetje uit bij het grondwerk. Hoe reageert ze als je wat provocatiever bent? ‘Ontploft’ ze of kun je haar opgewonden state gemakkelijk weer ombuigen naar een rust?

Je hebt in de afgelopen maanden heel erg gewonnen aan zelfverzekerdheid. Zorg ervoor dat elke sessie die je met Laila hebt daar weer een schepje bovenop doet. Dat bereik je door vooraf een duidelijk plan te hebben. Alleen al het hebben van een plan draagt bij aan je zelfvertrouwen. Weet wat je gaat doen en wees daarbij bereid je plan aan te passen aan hoe Laila die dag is. Daarbij probeer je zo dicht mogelijk bij je oorspronkelijke plan te blijven. Soms hoef je alleen een kleine omweg te maken om bij je gekozen doel uit te komen. Andere keren kom je misschien tot de conclusie dat je plan (die dag) onhaalbaar is en ga je iets totaal anders doen. Gewoon een beetje grazen of zo…

Groet/Wout