De “Magic Touch”

Toen ik laatst thuis kwam na een sessie met een leerling vond ik een interessant berichtje van haar in mijn mailbox. Ze schreef onder meer het volgende: “Vandaag heeft me weer aan het denken gezet. De energie de je uitstraalt, hoe doe je dat, hoe manage je dat, hoe zet je deze in? Fascinerend…”

Wat was het geval: ik geef haar wekelijks les in grondwerk en rijden. Daarbij neem ik af en toe haar paard over om iets voor te doen. De houding van het paard verandert onmiddellijk op het moment dat ik de lijn overneem. Meestal van lauw en onwillig naar energiek en alert. Ik doe daar niets speciaals voor. Hoe kan dat? Het lijkt een soort magie en – dat heb ik wel vaker gemerkt – veroorzaakt een soort onbedoelde frustratie bij mijn leerlingen. Vooral als ze – zoals bij deze dame het geval is – al behoorlijk gevorderd zijn waardoor ze de verandering überhaupt opmerken. Het zijn precies de frustratie en het onbegrip die ik had toen ik nog minder ervaren was. Dus, komt de magie (en we noemen dat maar charisma in contact met paarden) vanzelf?

Wat ik ervaar op het moment dat ik een paard ‘in handen’ krijg is dat er al gauw een directe connectie is. Er is wederzijds begrip tussen hem en mij. Hij lijkt te weten wat hij van me kan verwachten en is daar alert op en ik voel aan wat hij nodig heeft. Als ik wat van hem vraag krijg ik van hem het antwoord dat ik verwacht. Ook als ik iets nieuws introduceer duurt het niet lang voordat het paard begrijpt wat ik bedoel en voert dat uit. Ik hoef maar weinig te doen om te krijgen wat ik wil. Soms zijn de signalen die ik geef bijna niet zichtbaar en mijn leerlingen staan verbluft te kijken naar wat hun paard eigenlijk allemaal kan!

Ik schrijf dit niet om mezelf nou eens flink op de borst te kloppen. Het is wat er gebeurt en wat het resultaat is van het werken met vele paarden. Ik heb daar jaren over gedaan en daarbij behoorlijk wat fouten gemaakt. Ik heb me er maar bij neergelegd dat ik blijkbaar veel fouten moet maken om te ontdekken wat het juiste is! Gelukkig zijn paarden vergevingsgezind.

Er zijn een paar dingen die belangrijk zijn bij het verwerven van deze vaardigheid. Natuurlijk moet je je verdiepen in wat paarden beweegt, hoe ze denken, wat belangrijk voor ze is etc. Het is belangrijk om een duidelijk plan te hebben met je paard, consequent te zijn in je communiceren en dat je moet inspelen op zijn behoeftes. Maar er komt iets bij dat minder makkelijk te beschrijven is. In de volgende artikelen ga ik dieper in op concentratie, innerlijke rust, visualiseren, energie en wil.