Groundwork Dressage

Je wilt dat je paard snapt wat je van hem vraagt, goed op je hulpen reageert en koel is in het hoofd. Dit bereik je door mentale en emotionele training. In feite zijn de meeste horsemanship oefeningen gericht op deze vlakken. Maar je wilt natuurlijk ook dat je paard fysiek gezond is en in staat is jou goed te dragen wanneer je hem rijdt. Daarvoor is uiteraard fysieke training nodig.

Dat kun je natuurlijk rijdend doen en dat is ook heel goed. Galoptraining (liefst buiten!), het rijden van overgangen en zijgangen zijn voorbeelden van nuttige oefeningen. In feite is dressuur bedoeld voor de fysieke ontwikkeling van je paard. Maar veel van de dressuuroefeningen kun je ook vanaf de grond doen. Het is zelfs gunstiger om oefeningen als schouder-binnenwaarts en travers op de grond aan te leren omdat het paard dan onbelast is en de oefening makkelijker aanleert. Als je vóór, naast of achter te paard staat/loopt kun je ook beter zien of je paard het goed doet.

Groundwork Dressage is helemaal gericht op het vanaf de grond trainen van je paard. Want je kunt alle oefeningen uit de B tot en met ZZ-licht (en verder) ook doen met grondwerk. Het is dus een aanvulling op je rijden: je vraagt dezelfde oefeningen maar dan onbelast. Je kunt je paard niet alleen de oefeningen aanleren maar ook doortrainen vanaf de grond.

Er zijn verschillende vormen van Groundwork Dressage:

 • met één (korte) teugel – vaak loop jij dan zelf achteruit en volgt je paard jou
 • met twee teugels – je loopt naast de schoft van je paard. Dit komt het dichtst bij rijden.
 • met één longe – jij staat in het midden van de volte of loopt schuin achter hem
 • met twee longes – je loopt achter je paard op een paar meter afstand
 • met lange teugel – je loopt vlak achter je paard
 • in vrijheid – zonder teugel of longe

Verder zijn er nog varianten waarbij de neckrope gebruikt wordt.

Ik heb een programma ontwikkeld waar in je stap-voor-stap leert om alle moves uit de ‘breedtesport’ (B t/m ZZ-licht) uit te voeren met bovenstaande Ground Dressage-vormen. Uitgangspunt is de trainingsladder van de ‘gewone’ dressuur. Zo kun je in het grondwerk telkens een stapje voor zijn op je niveau bij het rijden. Je leert de nieuwe oefening op de grond aan, doet hem dan rijdend en je traint hem dan zowel op de grond als rijdend door.

Het programma heeft verschillende niveaus die we in aparte clinics behandelen. Zo is er altijd wel een clinic waarbij je aan kunt sluiten. De focus van de clinics ligt natuurlijk op het grondwerk maar we gaan ook zeker kijken hoe we je paard met de aangeleerde oefening kunnen verbeteren tijdens het rijden.

Groundwork Dressage levert je heel veel op:

 • je paard leert ‘moeilijke’ oefeningen gemakkelijker aan
 • je kunt goed controleren of je paard het correct doet
 • je kunt je paard met GD sterker en soepeler trainen
 • je ‘hoeft’ niet altijd te rijden om je paard toch te trainen
 • het is een erg leuke afwisseling voor zowel de ruiter als het paard!

Binnenkort volgt meer informatie over de komende clinics. Wil je vrijblijvend meer weten, laat dit dan even weten via het contactformulier. Dan krijg je bericht als ik nieuwe data heb. Werk je liever één-op-één, dan kunnen we het programma ook in individuele lessen verwerken.


Ben je geïnteresseerd in een clinic of workshop
over dit onderwerp bijvoorbeeld bij jou op stal?

Neem dan contact op via het contactformulier,
dan gaan we kijken of we zo’n clinic kunnen organiseren.