I. Concentratie

Concentratie is volledige AANDACHT hebben voor je paard OP DAT MOMENT. Uitsluitend gericht zijn op dat wat jullie samen aan het doen zijn. Vaak is onze aandacht nogal diffuus. Het is geen sterke bundel die alleen schijnt op wat er gaande is tussen jou en je paard. Vaak zijn we er niet 100% met ons hoofd bij. We zijn ook nog bezig met allerlei andere dingen: met wat er verder in en om de paardenbak gebeurt, afleiders als honden, kinderen, bekenden. We hebben gedachten over of we ‘het wel goed doen’ etc. etc.

Zorg dat je voordat je met je paard aan de slag gaat al het andere achter je laat. Neem, voor je in het zicht van je paard komt, een moment om bewust af te schakelen van waarmee je bezig was. Maak in je hoofd ruimte voor je paard. Doe je telefoon uit. Zet eventueel een wekker zodat je de tijd niet in de gaten hoeft te houden. Welke stemming neem je mee als je je paard begroet? Misschien moet eerst even zorgen dat je een negatieve stemming van je afschudt. Neem even de tijd om aan te voelen hoe hij zich vandaag voelt. Pas als je het gevoel hebt samen te zijn neem je hem mee naar de bak.

Daar is het de kunst je aandacht te focussen zonder narrow minded te worden. Het is een bijna meditatieve aandacht. Deze soort concentratie vind je ook bij oosterse vechtsporten. En in het bijzonder bij Aikido. In die vechtkunst gaat het er niet om de tegenstander er onder te krijgen maar door in te spelen op zijn handelingen zijn energie om te buigen in jouw voordeel. Dat lijkt veel op horsemanship: telkens weer reageren op wat je paard doet. Al is dat soms NIET reageren.

Elk moment gebeurt er iets bij je paard dus hoewel je een plan hebt moet je in staat zijn dat elk moment weer aan te passen aan de reacties die je paard geeft. Hoe meer ervaring je hebt, hoe beter je je paard kunt lezen. En je ziet dus meer gebeuren. Daardoor wordt het steeds interessanter. Dat maakt het concentreren steeds makkelijker.

Om te voorkomen dat je aandacht dwingend is kun je je regelmatig bewust ontspannen. Ben je klaar met een oefening, haal dan even diep adem, blaas uit en ontspan je spieren. Veel spanning gaat zitten in je schouders, armen en in je gezicht. Is je kaak ontspannen? Als je paard kauwt en likt, controleer dan bij jezelf ook even of je kaak ontspannen is.

Je zult merken dat, als je je zo concentreert, de sessies met je paard veel meer kwaliteit krijgen. Ze worden vaak ook korter, meer to-the-point. Je bereikt meer in minder tijd en je paard vindt het leuker.