II. Innerlijke rust
Behalve de mate van aandacht is ook de kwaliteit ervan belangrijk. Alleen maar objectief naar je paard kijken is niet genoeg. Veel aandacht gaat dan namelijk naar je innerlijke (analyserende) dialoog. Bovendien zou zo’n priemende blik je paard kunnen afschrikken. Je zou in een staat moeten komen waarbij je zowel gefocust bent als open staat voor allerlei gewaarwordingen. Alleen dan kun je je intuïtie laten werken. Die vertelt je hoe je per moment moet reageren en wat je timing moet zijn. Ook dat is een onderdeel van oosterse vechtkunst (zie artikel 1: concentratie).
Je hebt daarvoor een grote innerlijke rust nodig. In een stresssituatie kenmerkt de leider zich onder meer door zijn/haar koelbloedigheid en de rust die hij uitstraalt. Hij of zij is ‘het oog in de storm’. Hoewel je adequaat en soms met veel energie moet reageren op wat er gebeurt in contact met je paard, ben je het meest effectief als je dat vanuit een basis van innerlijke kalmte doet. Je handelt dan niet reflexmatig maar je geeft een passende respons. Vanuit innerlijke rust kunnen intuïtie en ratio samenkomen. Anders gezegd: wat je VOELT dat je moet doen en wat je DENKT dat je moet doen worden steeds meer hetzelfde.
Je kunt ook zonder paard veel doen aan je innerlijke rust: yoga, meditatie, mindfulness, er zijn vele cursussen op dit gebied. Ook kun je jezelf eens wat meer observeren tijdens je dagelijks leven. Ben je iemand die veel praat? Is dat omdat je echt een boodschap hebt of is het vele praten misschien een beetje dwangmatig? Kun je stil zijn in gezelschap? Kun je echt stil als je alleen bent? Of heb je de neiging om de radio, tv of muziek aan te zetten? Zoek de stilte op zodat je vanbinnen rustiger wordt. Niet achter de computer of zelfs met een boek maar bijvoorbeeld tijdens een wandeling in de natuur. Het is bijzonder krachtig om in gezelschap een tijdlang zwijgend te wandelen. Onderdeel overigens van veel duurbetaalde leiderschapscursussen. Heel simpel maar zeer effectief!
In contact met je paard kun je je innerlijke rust bereiken door in eerste instantie minder tegen je paard te praten. We zijn vaak veel te verbaal. Natuurlijk kun je je stem af en toe laten horen als beloning maar niet voortdurend als communicatiemiddel. Gebruik je lichaamstaal. Door af en toe bewust te ademen kun je jezelf rustiger maken. Als je paard hoorbaar uitblaast is dat een teken van ontspanning. Doe dan hetzelfde en adem bewust uit.
Iets anders wat goed helpt is het kijken met ‘zachte ogen’. Sally Swift, grondlegster van Centered Riding, heeft het daarover. Dit is het tegenovergestelde van een gefocuste blik of ‘harde ogen’. Zachte ogen kun je maken door de spieren rond je ogen te ontspannen. Het punt waar je naar toe kijkt niet zo belangrijk. Je probeert de wereld meer in zijn geheel waar te nemen. Als je dat bewust doet word je rustiger vanbinnen en vergroot je waarneming zich.
‘Zachte ogen’ heb je niet alleen nodig als je rijdt maar ook als je grondwerk met je paard doet. Richt, tijdens het longeren, je (zachte) ogen op de plaats waar de singel zou zitten en neem van daaruit het hele paard waar. Zie hoe zijn hoofd stelling heeft. Is zijn hals hoog of laag, treedt het binnenachterbeen onder, deint zijn rug ontspannen? Voel tegelijkertijd of je contact hebt op je lijn. Hoe is zijn energie, hoog of laag? Loopt hij in balans? Er zijn eigenlijk zoveel dingen waar je op moet letten. Daar kun je niet allemaal afzonderlijk op gericht zijn. Laat het geheel bij je binnenkomen.
Wanneer je werkt aan je innerlijke rust zul je merken dat je meer waarneemt van het gedrag van je paard en daar dan beter op in kunt spelen. Je gaat je steeds zekerder voelen als je met je paard werkt. Je vraagt je minder af of je het wel goed doet. Je krijgt het charisma van een leider.