Jaartraject – “Van droom naar doel”

In dit unieke traject ga je aan de slag met jouw doelen met je paard. Je gaat je vakkennis vergroten die je als ruiter nodig hebt om die doelen te bereiken. Je doel kan bijvoorbeeld zijn:

  • een betere relatie met je paard
  • meer controle – zowel op de grond als in het zadel
  • een jong paard opleiden
  • fijn buiten kunnen rijden
  • je paard fysiek ontwikkelen om je beter te kunnen dragen
  • revalidatietraining

Het traject is voor iedere deelnemer anders. We ontwerpen het maatwerk voor elke combinatie. Je werkt aan je persoonlijke ontwikkeling en die van je paard waarbij horsemanship de rode draad is.

Het traject bestaat uit 8 lesdagen verspreid over een jaar. Tijdens deze periode werken we vanuit een plan dat we samen met jou aan het begin van het jaar maken. Zo weet je wat jouw stip op de horizon is. In de lesdagen vormen praktische lessen met je paard de hoofdmoot. Maar je krijgt ook een gedegen theoretische basis om een betere trainer voor je paard en voor jezelf te worden. Je instructeur is er immers vaker niet bij dan wel en na dit programma heb je de kennis en creativiteit om zelf een trainingsprogramma op te zetten.

lees reacties van deelnemers

Voor wie?

  • Heb je het gevoel dat je meer structuur in je training zou kunnen gebruiken?
  • Wil je de problemen structureel tackelen waar je nu nog tegenaan loopt?
  • Heb je er zin in nu een grote stap te gaan maken met je paard?
  • Wil je minder afhankelijk zijn van je instructeur en kunnen trainen vanuit een grotere eigen vakkennis?

Als je een of meer van deze vragen met “ja” kunt beantwoorden, dan is dit traject zeker wat voor jou. Doelen van de deelnemers kunnen heel verschillend zijn: zonder angst buiten kunnen rijden, een fantastische relatie met je paard bereiken, fysieke of psychologische problemen oplossen, het atletisch vermogen van je paard vergroten, stappen maken in de Academische Rijkunst etc. Voor alle doelen is het van belang de hiaten in je kennis en kunde op het gebied van horsemanship dichten. Daarom is je ‘niveau’ bij aanvang van het traject niet van belang.

Elk nieuw doel vraagt van je dat je weer dieper graaft in het wezen van het paard. Maar vakthema’s zoals paardenpsychologie, interspecies communicatie en het toepassen van trainingsstrategieën  – de ‘tools’ om je doelen te bereiken – blijven dezelfde.

We gaan werken aan hetgeen nú voor jullie van belang is. Tijdens het traject leer je zelf een trainingsplan uit te zetten en voorkomende problemen te tackelen. Jouw ontwikkeling met je paard staat centraal. Het traject leidt niet op tot instructeur.

Data 2022/2023 (vrijdagen):

14 oktober
18 november
23 december
27 januari (2023)
3 maart
7 april
12 mei
9 juni

We starten om 10 uur, voor de lunch wordt gezorgd en rond 16.30 uur sluiten we af. Er is een theoriegedeelte, je krijgt gezamenlijke- en privélessen. Bij elke lesdag hoort een uitgebreide hand-out (totaal 137 pagina’s) met vragen en opdrachten die je telkens van te voren krijgt uitgereikt zodat je je kunt voorbereiden. Inbegrepen in de hand-out is een serie ‘Fundamental Horsemanship’ oefeningen voor optimale communicatie met – en vertrouwen in je paard.

Leerplan
Aan het begin van het jaartraject breng je je doelen in kaart: Waar sta je nu? Waar wil je naar toe? Wat wil je ontwikkelen? Tegen welke problemen loop je aan? Wat zijn je sterke punten. Welke dingen gaan minder? Samen maken we een plan voor het traject. Uiteraard is het mogelijk gaandeweg je doelen aan te passen.

Rode draad
Hoewel het ontwikkelen van kennis en kunde op het gebied van horsemanship de rode draad is staat de ontwikkeling van jou en je paard centraal. In de lessen gaan we dus op beide facetten in. De groepslessen zullen meer focussen op het horsemanship, de privélessen op jouw eigen ontwikkeling met je paard. We doen oefeningen en opdrachten zowel naast je paard als erop. Omdat je ook door observatie van anderen veel kunt leren hebben de groepslessen een grote meerwaarde. Er zijn ook opdrachten waarbij je gezamenlijk aan de slag gaat zoals simulaties, theorieopdrachten en het uitwisselen van ervaringen.

Huiswerk en hand-out
Aan het einde van de lesdag bepalen we samen het huiswerk waar je mee aan de slag kunt in de tussenliggende weken. Daar hoort in elk geval het doornemen van de hand-out van de volgende module bij die je mee naar huis krijgt. Tussendoor kun je per email vragen stellen als je daar behoefte aan hebt. Ook is het mogelijk een stukje video te mailen om te bespreken.

Investering
Je betaalt € 155 per lesdag. Als je je paard de nacht van te voren al wilt brengen dan kan dat uiteraard. Hij/zij staat dan op een paddock. Hiervoor rekenen we € 10.

2014-01-12 16.28.33
Samen in vrijheid genieten op de hei

Trainer
Mijn naam is Wout Overbeeke. Ik rij al heel mijn leven paard en ben gefascineerd door de interactie die mogelijk is tussen paard en mens. Hoe kan een combinatie op de best mogelijke manier samengaan: “Two Minds – Two Bodies, Aiming to be One”. Altijd vanuit wederzijds respect en begrip, gebouwd op gedegen vakkennis.

Ik ben opgeleid door instructeurs als Mikey Wanzenried, Wally Gegenschatz, Adrian Heinen, Pat Parelli (Level IV) en in de Academische Rijkunst door Greetje Hakfoort en Bent Branderup. Ik ben instructeur AR voor de Human & Horse Academy. Naast privélessen aan mijn vaste leerlingen – die net als ik enthousiast zijn over de samensmelting van Horsemanship en AR – wordt ik vaak gevraagd door paardeneigenaren bij allerlei problemen op het gebied van gedrag, trailerladen en fysieke training.

Skip My Prince (Skip, palomino quarter horse) was tot voor kort mijn maatje. Met hem ging ik in vrijheid de hei op (video) , reed ik freestyle, maar ik trainde hem ook om zijn lichaam beter te gebruiken met oefeningen uit de Academische Rijkunst. Zowel op de grond als in het zadel. Inmiddels ben ik begonnen met mijn nieuwe paard, de Lusitano ruin Hábil.

Daarnaast ben ik gecertificeerd trainer voor “De zeven eigenschappen van effectief leiderschap” van Stephen R. Covey.

Inschrijven
Inschrijving kan alleen op uitnodiging. Als je interesse hebt neem dan contact op via het contactformulier. Het traject is voor maximaal vier combinaties open.

Heb je meegedaan aan een van de edities van het Jaartraject? Kijk dan op deze pagina voor de Graduates Dagen.