Onze paarden

Onze laatste aanwinst (juni 2022): Ganador. Een nu drie-jarige PRE ruin.

We hebben hem gekocht via AR Stables in Lier (België). Hij heeft een open karakter, is heel nieuwsgierig en daardoor al snel gewend bij ons. Met onze Huri kan hij prima samen staan maar de confrontatie met Hábil durven we nog niet aan, die is wat baziger. We nemen alle tijd voor hem om hem verder op te leiden en die heeft hij ook wel nodig. Ondanks zijn van zichzelf ongecompliceerde karakter kun je wel merken dat het inrijden in Spanje niet heel zachtzinnig is gegaan helaas. Hij kan ineens naar binnen keren als je hem met het hoofdstel of zadel confronteert. Toch maakt hij al goede vorderingen. Fijn dat hij er nu bij is!

Huri hebben we nu een jaar of drie. Een prachtig paardje maar wel met een verhaal.

Bij de koop was hij 8 jaar en het was wel duidelijk dat hij met veel spanning gereden was. We hebben veel gewerkt aan ontspanning en zijn ook een heel eind gekomen. Toch kwam er een probleem naar boven: wisselende kreupelheid, vooral op de rechtercirkel. We hebben hem laten onderzoeken door een gerenommeerde dierenarts maar ook een thermografisch onderzoek laten doen. Daaruit bleek al dat hij in de hals een probleem had. Röntgenfoto’s toonden aan dat hij ECVM heeft, een afwijking aan de 6de en 7de halswervel. Je kunt er hier meer over lezen. De fysieke problemen werden eigenlijk steeds groter, wat we ook probeerden. Daarom hebben we besloten (ook na een lelijke val van Regine) dat we hem niet meer berijden. Hij is een erg grappig paard in het grondwerk en dat is naast groomen en vertroetelen alles wat we met hem doen.

Hábil (“die geschoolde”) maakt zijn naam waar.

Hij is een bedachtzaam paard dat heel graag zijn best doet om de soms moeilijke oefeningen uit te voeren. Vooral bovenstaande pasade/levade vindt hij lastig. Hij is een beetje overbouwd en toen hij pas bij ons was heeft hij een lelijke zijwaartse schuiver gemaakt met zijn rechter achterbeen. Hij heeft daarbij ‘iets’ beschadigd en is er nooit volledig van hersteld. Maar toch lukt het steeds beter om zijn linker- en rechterkant met elkaar in balans te te brengen. We werken o.a. aan de piaffe, de schoolhalt en de levade. Naast alle horsemanshiptrucjes waar hij zijn hoef niet voor omdraait. Trailerladen gaat ook op afstand zoals je in dit filmpje kunt zien.
Buitenrijden is een genot met hem. Ook alleen is het nu geen probleem meer om een relaxte rit te maken. Al hebben we daar best wat tijd voor genomen. Hij is mijn grote trots!