Testimonials

Maaike, deelnemer Jaartraject 20/21:

Het jaartraject is afgerond, wat een leuke en fijne ervaring was dit voor Hilou en mij! Mijn doel was het kunnen rijden, alleen naar buiten, en om haar zo goed mogelijk te begeleiden naar een evenwichtig en zeker paard. Onverwacht leren we zoveel meer met elkaar, heerlijk om zo samen te groeien! De uitleg die Wout geeft is duidelijk en individueel, nu een jaar verder kan ik beter de “probleempjes’’ oplossen en is het een leuk spel tussen mij en Hilou. Het begrip en respect naar elkaar toe en het vertrouwen in elkaar is zeker gegroeid, ook de communicatie gaat subtieler en fijner. Zeker niet onbelangrijk is de heerlijke lunch in de prachtige omgeving, gezellig ervaringen uitwisselen en hier na alles in praktijk brengen. Dit jaar gaan we gewoon verder, samen weer een jaar vol nieuwe ervaringen en uitdagingen beleven en vooral veel plezier met de paarden en elkaar. (Hilou is een Camargue merrie van 5 jaar)

Josephine, deelnemer Jaartraject 20/21:

Het leertraject dat ik met mijn paard Hadyr heb doorlopen, en samen met Wout en de andere deelnemers met hun paarden is voor mij ontzettend waardevol geweest. Wout heeft mij en Hadyr door middel van dialoog met elkaar, theorie met opdrachten, oefeningen met Hadyr, en praktische tips geholpen om voor mezelf inzichtelijk te maken wat ik kan en wil bereiken met mezelf en met Hadyr. Door een val van Hadyr was ik het vertrouwen in mezelf, in Hadyr en in mijn eigen rijvaardigheden kwijt. Ik had en heb nu een concreet doel voor ogen en ben bezig het te realiseren. Ik wil namelijk in ontspanning kunnen galopperen op Hadyr, zowel in de rijbak als in de bossen. Wout heeft me aangespoord om in kleine stapjes te werken aan grondwerk en in het zadel.  Dat voelt fantastisch en ik geniet ervan. Wout is een prettige en rustige man bij wie ik me op mijn gemak voel. Zit je met bepaalde vragen over jezelf, je paard of je relatie met je paard dan raad ik je absoluut aan om een afspraak te plannen met Wout!

Amanda, deelnemer Jaartraject 20/21:

Bijna de laatste les van het jaartraject van Droom naar Doel. Ik heb hieraan deelgenomen met mijn paard Beau. 1,5 jaar geleden heb ik Beau gekocht als springpaard, alleen Beau wil helaas niet rustig over hindernissen heen springen. Vooraf had ik veel vertrouwen in dat het uiteindelijk goed zou gaan komen met mijn paard. Halverwege het jaartraject ben ik echter mijzelf ontzettend tegen gekomen. Als het niet lukt om een goede leider te zijn voor jezelf en je paard, is het lastig om een veilige leeromgeving te creëren en het vertrouwen te winnen van je paard. Elke periode tussen de trainingen door waren een gevecht met mezelf. Elke training daarentegen was zeer leerzaam en kwam ik weer vol goede moed vandaan. Door Wout te observeren kun je zien waar alles toe leidt. Helaas woon ik wat verder weg en ik merkte dat ik wat meer hulp tussen de trainingen door kon gebruiken. Gelukkig heb ik iemand in de buurt gevonden die mij daarin kan ondersteunen. Net als een paard het geleerde verwerkt door te kauwen, ben ik nu de training nogmaals in eigen tempo opnieuw aan het doorwerken met Beau.
Ondertussen ben ik de voorlaatste les met de Connemara Dublin van mijn dochter naar de training geweest. Wat een super ervaring was dat voor mij. Een paar kleine aanwijzingen van Wout gaven direct grote resultaten. Van de andere deelnemers kreeg ik ook terug dat dit de pony was die bij mij past en mij vrolijk maakt. Mijn droom met Beau springen is er nog steeds, maar ik van de training met Dublin krijg ik veel meer energie en zelfvertrouwen. Als ik nogmaals de keuze had zou ik de training met Dublin gedaan hebben en wie weet doe ik dat nog wel eens, want de ervaring was echt fantastisch. Het werken in een kleine groep is erg fijn, zo krijgt iedereen genoeg aandacht en leer je ook van de anderen.
Wout en Regine, ik wil jullie bedanken voor de prettige sfeer en alles wat ik bij jullie geleerd heb.

Nanette, deelnemer VDND 2018/19:

Het jaartraject is me enorm goed bevallen. Ik liep een beetje vast met mijn jonge paard; ik was me ervan bewust dat we elkaar niet goed begrepen en er was over en weer weinig vertrouwen. Dankzij Wout is dit helemaal goed gekomen. We hebben het vertrouwen nu wel in elkaar en ik heb geleerd om het gedrag van mijn paard beter te lezen, wat het leerproces heel wat leuker en veiliger maakt.

De kracht van het jaartraject: De combinatie van theorie en praktijk. Je moet je verdiepen in de theorie om de vaardigheden in de praktijk op de juiste manier te kunnen toepassen. Doordat je de communicatie met de paarden beter leert begrijpen zijn de vaardigheden geen trucjes om iets voor elkaar te krijgen bij je paard, maar leer je daadwerkelijk beter communiceren met je paard. Je leert elkaar beter begrijpen en dat versterkt de band die je met je paard opbouwt.

Monique, deelnemer VDND 2018/19:

Helaas heb ik niet alle dagen kunnen volgen en hoop dan ook zeker dat jullie een vervolg inzetten op dit traject.
Wat hebben de dagen bij jullie mij gebracht? Eigenlijk heel grappig want dat is juist minder focus hebben voor mijn doel maar meer voor mijn weg ernaar toe. De kunst van het niets doen…..
Dit is voor mij een van de moeilijkste dingen, maar heb door de dagen bij jullie bemerkt dat het wel iets is wat heel belangrijk is  voor de relatie tussen Ray en mij. Hij kan het! Maar ik moet leren hem de kans te geven dit te laten zien. Heb heel erg genoten van de dagen en nogmaals hoop op een vervolg.

Reactie van Natascha, deelnemer aan jaartraject “Van Droom Naar Doel”:

“…. enorm bedankt voor jullie gastvrijheid, jullie warme welkom weer elke keer, het delen van jullie kennis en kunde, de inspiratie die mij altijd weer overweldigd heeft, de overheerlijke lunches, de prachtige, rustige omgeving, de openheid en gezelligheid.”

“De kracht van het programma was voor mij de kleinschaligheid, de kleine groep. Allemaal heel verschillende mensen met heel verschillende paarden, maar met het grote voordeel dat we elkaar altijd in elkaars waarde lieten. Vaak viel me op hoe we met elkaar mee dachten of mee leefden, wat ik als heel fijn heb ervaren. Met daarbij toch de individuele aandacht voor elke combinatie. Daarnaast vond ik het heel bijzonder dat het wezen paard zo centraal stond, waardoor je als mens echt beter leert begrijpen waarom een paard reageert op de manier die het doet. En dat wij daarop meer hebben geleerd hoe we daar een stuk beter mee om kunnen gaan. Wat bij mijzelf enorm is veranderd door dit jaartraject, is mijn mindset en mijn focus. Ik merk dat ik een stuk rustiger ben, meer zelfvertrouwen heb en veel meer tools heb om met Sam te communiceren. Ik ben veel assertiever en gerichter met hem bezig. Ik merk dat we samen enorm verbeterd zijn en nog steeds heel erg groeien.

Reactie van Andrea, deelnemer aan jaartraject “Van Droom Naar Doel”:

Wout en Regine zijn hartelijke en gastvrije “paarden”mensen waar je je welkom en op het gemak voelt.

De cursus kan worden  gevolgd  ongeacht of je veel of weinig ervaring met paarden hebt. Het leidt tot een beter begrip van het paard en zijn gedrag. En het is een verrijking van je band met je paard.

Tijdens het theoriegedeelte van de cursus was er volop gelegenheid om persoonlijke ervaringen te delen of om advies te vragen. Je wordt serieus genomen. Het gekregen advies kan worden omgezet  in de praktijk.

Vooraf kon je je doel aangeven waar je vervolgens tijdens het praktijkgedeelte mee aan de slag ging. Tijdens de praktijk was er goede begeleiding van Wout, al had hij zijn aandacht af en toe misschien iets evenrediger kunnen verdelen.

Persoonlijk vond ik de oefeningen uit de  managementtraining  die in het theorie gedeelte aan de orde kwamen ook heel fijn.  Omdat je daar meer kijk op jezelf en jouw persoonlijkheid krijgt en daardoor ook kan werken aan een betere omgang met en een beter begrip van je paard .

De cursus is een echte aanrader voor iedereen die  een echte vriend voor zijn of haar paard wil worden.

Wout & Regine bedankt.

Reactie van Jacqueline, deelnemer aan jaartraject “Van Droom Naar Doel”:

Men neme 2 ervaren horse-people
20 jaar ervaring
Een mooie plek
3 enthousiaste clienten
3 prachtige paarden
1 liter respect
3 eetlepels zelfreflextie
Snufje humor

Mix al deze ingredienten door elkaar
en je hebt een prachtige clinic VAN DROOM NAAR DOEL

Deze reis was voor mij een unieke ervaring,
Een kijkje in mijzelf en naar mijn relatie met mijn BO
Vele highs en een paar lows
Veel bewustwording als iemand je aan de hand meeneemt inzicht geeft, maar toch je de dingen zelf laat doen, geeft heel veel voldoening.
Bo heeft mij alle kanten van zijn karakter laten zien en ik heb geleerd ermee om te gaan
ADJUST THE SITUATION
Leven is niet wachten wanneer de storm voorbij is maar te leren dansen in de regen!!!!!

Dank voor jullie kennis en liefde
Liefs Jacqueline en BO


Reactie van Danielle, deelnemer aan jaartraject “Van Droom Naar Doel”:

Ik ben erg blij dat ik deze cursus heb gedaan. Het was voor mij belangrijk om mezelf met Flor een kans te geven en andersom.
Veel kun je zelf leren, heb ik dus gedaan! Veel kun je het paard leren, heb ik dus ook gedaan! Maar sommige zaken zijn niet te veranderen; elk paard heeft een karakter en dit zul je moeten accepteren, dit heb ik niet gedaan. 
Mijn droom is om op een rustig paard buiten te rijden en van mijn droom wil ik mijn doel maken. Ik moest eerlijk zijn naar mezelf, ik had mezelf een jaar de tijd gegeven, dit is bijna twee jaar geworden. Met Flor zal ik niet ontspannen buiten rijden. 
Het was fijn deze weg met jullie te lopen. Ik kon altijd met mijn persoonlijke situatie bij jullie terecht!
Het was geweldig leuk om Jacqueline en Maaike met hun paarden te ontmoeten. Mensen die net als ik worstelen met zichzelf en hun paard en hoe er mee om te gaan.
Lunch was geweldig, met veel dank voor het rekening houden van ‘geen gluten!’
Danielle

Verder dan ik ooit had durven denken

Nikkidy Skip a Moon is geboren op 19 mei 2008 (haar naam was eigenlijk Nikkidy Skip a Star, maar ze bleef een hele maan(d) langer in haar moeder’s buik). Nikkidy heeft twee ernstige ongelukken gehad. Twee keer is ze geopereerd en heeft een maand in de kliniek in Utrecht gestaan. En tot twee keer toe zei men mij dat ik haar beter kon laten inslapen want een rijpaard zou ze niet worden.

Bij de Holistische Praktijk voor Dieren Den Hoek van Eric Laarakker dachten ze daar anders over, dit was geen paard om in te laten slapen. Ze was veel te levendig en kon een ‘paardwaardig’ leven leiden. Ik wilde haar ook niet laten inslapen, tenzij ze te veel pijn zou hebben, dan zou het anders zijn. Maar ze was in m’n schoot geboren, ze hoorde bij ons, rijpaard of niet.

In de loop van de tijd wat parelli gedaan met haar, en de rituals van Carolyn Resnick. Ik werkte voornamelijk los met haar omdat ze dan zelf kon bepalen waar ze haar voeten neerzette en hoe ze bewoog. Als ze in de paddock lag, klom ik voorzichtig op haar rug en de barebackpad op haar rug was ook geen punt. Zeilen, paraplu’s, pedestal, balken… Ze vond het interessant en ging er meteen op af. Net zo stoer en ‘cool’ als haar moeder I’m a Colored Star

Toch had ik het idee dat er meer gedaan moest worden. Maar omdat ik zo ‘bang’ was om haar pijn te doen, kreeg ik het zelf niet voor elkaar. Ik wilde heel graag hulp, maar wist niet zo goed waar die te zoeken. Juist ook vanwege haar beperking en haar ongelukken-geschiedenis.

Toen zag ik Wout en Regine op facebook met Miqa. De rust en de zekere aanpak spraken me erg aan. Wout gebeld en besloten om samen met de dierenarts te kijken wat de mogelijkheden zouden zijn.

Ik vond het erg prettig dat Wout erbij was toen Nikkidy werd bekeken en behandeld door Annika van Praktijk Den Hoek. Besloten werd dat Nikkidy fysiek en mentaal ‘gezond’ genoeg was om voor een maand naar Wout en Regine te gaan.

Toen we eind juli in Elspeet aankwamen, heb ik Nikkidy in het volste vertrouwen aan Wout en Regine overgedragen. Doel: kijken wat er te bewegen viel en heel misschien een beetje inrijden… Tijdens haar ‘internship’ zag ik de beelden op facebook en voelde me zeer opgelucht dat er ‘iets’ met haar gedaan werd zonder dat ik me telkens af hoefde te vragen of ik het wel goed deed. Dit voelde goed.

Na een maand op bezoek… Heerlijk om haar te zien. Een prachtig, glimmend, tevreden, groot paard. Ze kan goed voor zichzelf zorgen. En toen wat met haar ‘spelen’ en op haar rug… Wat heel erg fijn. Wat reuzefijn… En het voelde zo vanzelfsprekend. Een week later heb ik Star gebracht zodat we samen konden leren pony’en. De dag erna zouden we het bos in gaan met de twee paarden van Wout en Regine en mijn twee dames. Ik vond het spannend, maar niet eng. Weer voelde het allemaal zo vanzelfsprekend. Zowel het rijden op Nikkidy als het rijden op Star met Nikkidy als handpaard was geweldig. Hier had ik van gedroomd. Dit was een beeld wat ik drie jaar geleden voor me had gezien, maar niet voor mogelijk had gehouden.

Dankzij de rust en het zelfvertrouwen wat me werd ‘aangereikt’ door zowel Wout en Regine als de paarden werd het een heerlijk ontspannen buitenrit. Zo rijdend door het bos zei Wout: ‘Je kunt Nikkidy van nu af aan net zo vertrouwen als Star.’ En dat is waarschijnlijk wat ik gevoeld heb. Zo voelde het namelijk en daarmee is er een enorme last van m’n schouders af. Een wonderlijke last, een heel groot en zwaar verantwoordelijkheidsgevoel. Ik moet nog even wennen, maar het voelt als heerlijk veel lichter en luchtiger. Ik heb het idee dat Nikkidy veel rustiger is geworden en meer zelfvertrouwen heeft.

Nikkidy is sinds een kleine week weer thuis. Ze is zelfbewuster in de kudde (van drie) en is superbraaf bij het rijden, ook ’s avonds in het donker en met veel wind… Ze is minder opdringerig, maar komt nog steeds fijn naar me toe als ze me ziet. Ze is lichter op de ‘hulpen’ en lijkt het allemaal heel serieus te nemen. 

Ik ben erg blij dat ik Wout en Regine heb gevraagd om zich over Nikkidy (en mij) te ontfermen. Het heeft ons heel veel verder gebracht dan ik ooit had durven denken. Vooralsnog blijven we stappend rijden en dan zien we wel waar dit ons naartoe leidt…

Hannelies Bongaerts, Kockengen


Strategieën om veilig buiten te rijden

Ik ben heel blij dat ik van jullie het principe geleerd heb hoe ik met de schrikreactie van Rasant kan omgaan. Ook het vaker afstappen en dat er dan altijd wel weer een plekje te vinden is om er weer op te stappen is tot mij doorgedrongen.  

De twee dagen met jullie hebben mij nieuwe inspiratie gegeven op het gebied van contact met mijn paard, hoe ik voor hem een betere en betrouwbaardere leider kan worden. Buiten het omgaan met de schrikreacties bij het rijden, heeft het grondwerk en het wandelen met het paard mij ook nieuwe technieken gegeven om meer en nieuwe dingen met hem te doen. Ik heb al een heel stappenplan bedacht om uiteindelijk meer met hem naar buiten te kunnen gaan.

Wat Ik goed vond: Superfijne mensen, open, fijne eerste kennismaking, goed geluisterd naar de opdracht, gastvrij, veelheid aan nieuwe inzichten en technieken, veel tijd voor mij vrijgemaakt, Fijne locatie.

Miniscule !!! verbeterpunten:  Iets minder hard met het plastic zakje wapperen ( nee hoor, grapje !!) , Alvorens bitloos te laten rijden, eerst hierover praten ( Hier hebben we natuurlijk al bij het begin van de tweede dag over gesproken en dat hebben jullie verder ook super opgepakt. En ik vind het toch leuk dat ik het gedaan heb omdat het weer iets heel nieuws voor mij was en weer meetelt in het brede spectrum van wat je allemaal met je paard kan leren.) Kennis van materialen aanwezig op de locatie (Meer schriktraining apparaten zoals tonnen, lintenpoort,  etc.)

Ik kan het echt iedereen 100 % oprecht aanraden om dit eens een keer te doen met jullie. 

Joyce Oskam, Leusden


Ronan, tinkerruin:

Vrolijk, opgewekt, aanhankelijk, werkwillig, doorzetter en vaak ook eigenwijs. En vooral dit laatste kan ook erg lastig zijn. Toen ik hem pas had gekocht (10 jaar geleden) was het trailerladen geen probleem. Met verloop van tijd werd hij steeds lastiger met trailerladen. Toen ik vorig jaar een aantal keren met hem in de trailer naar de dierenarts moest, werd het echt een probleem. Hij wilde er niet in, steigeren etc. en niets hielp. Uiteindelijk heb ik contact opgenomen met Wout Overbeeke.En jawel, zowel ik als Ronan hebben het trailerladen onder de knie gekregen in een aantal sessies (alhoewel ik soms dacht dat het nooit goed zou komen). Want niet alleen Ronan moest leren dat de trailer geen verschrikkelijke plaats is om tijdelijk te staan, ook ik moest leren hoe om rustig te blijven, geduld te hebben, te ontspannen en hoe ik Ronan moest leiden. Behalve de lessen van Wout kreeg ik ook “huiswerk” en heb veel tijd besteed om Ronan regelmatig in de trailer te laden maar ook andere oefeningen met hem uit te voeren (over zeil lopen, op een plaat staan etc.). En nog blijf ik regelmatig de oefeningen doen om zowel Ronan als mijzelf “bekwaam” te houden. Wout, bedankt!!!

Friedie Palsgraaf, Putten


Horseprofessionals

(en in dit geval vooral Wout aangezien hij diegene was die met Chico ging werken) is voor mij en Chico een uitkomst geweest! Chico was van nature wel een lief paard maar was ook heel erg angstig voor eigenlijk alles als hij meer dan twee meter bij je vandaan was. Door heel veel grondwerk en een hoop duidelijkheid naar Chico toe is het nu een heel zelfstandig paard geworden, een paard met heel veel vertrouwen naar de mens toe, een paard dat zich niet zomaar van de wijs laat brengen, een paard waar je prettig mee kunt werken en waar je heel graag mee om gaat. Wout heeft mij weer vertrouwen gegeven in het goede karakter van Chico waardoor ik nu weer zonder daarover na te denken zijn hoeven kan uitkrabben, zijn peesbeschermers achter kan omdoen en ik zonder probleem zijn deken op en af kan doen, zijn bilkoorden kan bevestigen en achter hem langs kan lopen. Horseprofessionals hebben mijn paard en basis gegeven die hem betrouwbaar maakt voor mij en het paard vertrouwen geeft, dankzij hen zie ik nu een toekomst met dit paard zeer zeker zitten. Ik heb weer plezier met hem. Voor dat is mijn dank erg groot!!

Mariska de Brabander, Lunteren


Onzekere IJslander

Toen we onze nieuwe ijslander ophaalden ging het trailerladen nog redelijk, maar elke keer als we naar de Veluwe gingen om lekker in het bos paard te rijden werd het moeilijker. Op de heenweg liep hij er zo in, maar als we naar huis wilden lukte het steeds slechter, totdat hij helemaal niet meer de vrachtwagen in te krijgen was. Hij ging steeds een stukje de klep op en dan steigeren en er aan de zijkant vanaf springen; doodeng! Dit voelde echt heel vervelend en we durfden niet meer naar het bos te gaan. Met onze andere paarden hebben wij hier nooit problemen mee gehad; die liepen vanaf de eerste dag zo de paardenwagen in.

Toen ben ik op internet gaan zoeken en dan zie je van die leuke filmpjes dat zo’n paard er vanzelf in loopt. Dat lijkt bijna te mooi om waar te zijn. Na nog wat zoeken kwam ik bij  Wout Overbeeke terecht. Ik kende hem al van het natuurlijk bekappen. Wout wilde ons graag helpen.

De 1e training gebeurde zonder trailer. We hebben geoefend met een zeil en met een bal. Ons paard reageerde hier hetzelfde op als bij de paardenwagen, achteruit deinzen en steigeren. Hier konden we dus goed mee oefenen. De eerste keer is Wout 1,5 uur bezig geweest om hem (zonder dwang) 1 voetje op het zeil te laten zetten. Het werd al snel duidelijk dat dit niet in 1 lesje opgelost zou worden. De 2e training ging al een stuk beter, na een half uur stond hij op het zeil en aan het einde van de les liep hij erover heen. We merkten dat hij gewoon weinig zelfvertrouwen heeft.

De aanpak van Wout spreekt mij ontzettend aan; altijd rustig en precies op het goede moment ophouden of net wat meer vragen. Tussen de lessen door oefenden wij zelf ook. Ik begon het steeds leuker te vinden. Het paard ging steeds meer ontspannen en je vertrouwen. Ik kreeg hierdoor ook meer zelf vertrouwen; door het steigeren was ik echt bang geworden.

De 3e les zijn we met de paardenwagen gaan oefenen. We hebben best een steile klep, maar al snel zette hij er 2 voeten op. Daarna liep hij een aantal keren de klep op en af. Tussendoor deed Wout allerlei andere oefeningen met hem. Bij de 4e les ging het snel; eerst een paar keer de klep op en af en na nog een klein beetje extra stimulans liep hij de paardenwagen in. Hij draaide zich om en stond daar apetrots in het rond te kijken. Dit was een bijzonder leuk moment!

Hierna hebben we nog een aantal variaties geoefend in een paar lessen; hem zelf de klep op laten lopen met een lang touw terwijl we naast de klep stonden; samen met hem de klep opgelopen; de klep open en dicht doen terwijl er iemand naast het paard staat; dan een ander paard erbij; voorzichtig een klein stukje rijden en dit steeds uitbreiden. We zijn nu al weer een paar keer weg geweest met de paarden wagen en het gaat goed.

Wout ik vind het geweldig wat je bereikt hebt met ons paard! Vooral omdat het altijd in een rustige en ontspannen sfeer ging en zonder dwang. We hebben nu de smaak te pakken en gaan gewoon door met de trainingen. Er valt nog genoeg te leren voor ons en voor onze paarden!

      

Hermine Sillem


Beste Wout,

Zoals beloofd zou ik je laten weten hoe het gaat met het trailerladen.

Het resultaat is geweldig! Vorige week treuzelde hij nog even bij het instappen, maar gisteravond stapte hij binnen 1 minuut de trailer in.

In de trailer loopt hij goed naar voren en blijft rustig staan, zodat ik ook heel relaxed de bilstang kan bevestigen.

Nogmaals dank voor je hulp. 

Vriendelijke groet,

Reinier Ertman, Rhenen