Trailerladen een must!

Als je wedstrijden rijdt of regelmatig buitenritten maakt wat verder van huis, dan is het natuurlijk logisch dat je je paard goed leert trailerladen. Onder de recreatieruiters zijn er echter ook die dat niet doen. Misschien ben jij ook wel iemand die vaak in de bak oefent en verder lekker naar buiten gaat met je paard. Trailerladen is dan niet echt nodig, toch? Misschien heb je ook helemaal geen trailer.

Toch geloof ik dat elk paard zou moeten leren trailerladen. De belangrijkste reden daarvoor is dat er een noodgeval kan zijn waardoor je paard wel op de trailer móet. Bij acute darmproblemen bijvoorbeeld zou het levensreddend kunnen zijn dat je paard direct naar een kliniek gaat. Als je op zo’n moment problemen hebt met trailerladen is de stress verschrikkelijk. Je hebt al stress doordat je paard ziek is en daar komt het niet willen trailerladen nog eens bij! Heb je je paard echter goed voorbereid, dan voelt het als een grote opluchting als hij zoals altijd gewillig op de trailer gaat.

Maar er is nog een andere reden waarom trailerladen zinvol is. Je kunt in het leerproces heel veel van je paard leren en de onderlinge communicatie enorm verbeteren. De trailer wordt dan een tool om je horsemanship te vergroten en de relatie met je paard wordt ook sterker. Zeker als je het planmatig aanpakt zoals beschreven in de komende artikeltjes over trailerladen.

Trailerladen op hoog niveauOp speelse manier betrek je de trailer in de andere training. Zo wordt de trailer iets gewoons en staat er geen druk op het leerproces. Stoppen op het juiste moment is dan wel belangrijk. Zolang je paard ontspannen en gemotiveerd is leert hij goed. Dus stoppen als hij het goed doet! Omdat je zeker in de eerste sessies niet met de trailer gaat rijden associeert je paard de trailer niet met een reis die oncomfortabel is. Hij wordt ook niet van de kudde gescheiden. Dus alles blijft relaxt.

Als je zo naar de trailer kijkt kun je die dus anders gaan inzetten. Je kunt je paard bijvoorbeeld leren in vrijheid op de trailer te gaan of achterwaarts. Met de lange lijnen terwijl je achter hem loopt of zelfs wanneer je hem rijdt! Alles om de communicatie te versterken en lekker bezig te zijn met je paard!