Hekken bij het trailerladen?
Een tijdje geleden had ik een ‘trailerlaadklus’ in het oosten van het land. Het ging om een mooie zwarte KWPN-merrie. Ze weigerde op de trailer te gaan of stormde, als ze na veel moeite toch naar binnen liep, direct weer naar buiten.
De eigenaresse had mij gevraagd met haar paard aan de slag te gaan. Ik had anderhalf uur, daarna zouden ze vertrekken om naar dressuurles te gaan. Al direct toen ik de merrie aan de lijn had bleek dat ze neiging had over je heen te lopen. Dus eerst leerde ik haar netjes stil te staan en mijn persoonlijke ruimte te respecteren.
Toen gingen we bij de trailer aan de slag. Ik vroeg haar voor de loopplank te gaan staan. Toen ik haar uitnodigde een voet op de klep te zetten probeerde ze te ‘vluchten’ naar de zijkant, dus naast de klep.
Nu zijn er trailerlaadmethodes om waarbij hekken gebruikt worden. Links en rechts van de loopplank worden hekken of twee lange lijnen geplaatst. Zo ontstaat een soort trechter naar de trailer toe. Een van de gebruikte strategieën daarbij is de hekken telkens een beetje te verplaatsen zodat de ruimte buiten de trailer steeds kleiner wordt. Het paard wordt dan gestimuleerd de trailer in te gaan.
Dit lijkt een slimme oplossing maar toch ben ik daar niet zo dol op. Ik bezit zulke hekken niet en meestal ben ik alleen als ik met een paard werk. Maar belangrijker is het psychologische aspect. Als er een hek staat heeft het paard geen keus. Hij kan alleen maar in de ruimte ertussen zijn. De hekken sluiten het paard in en dit kan zorgen voor spanning die je niet één, twee, drie kunt wegnemen om het simpele feit dat je de hekken niet zo gauw kunt terugverplaatsen.
Je kunt ook zonder hekken een ’trechter’ maken door de ruimte naast de klep tot ‘verboden gebied’ te verklaren. Je doet dit door het daar oncomfortabel te maken. Met een stick met touwtje gaat dit vrij gemakkelijk: komt het paard in het verboden gebied dan loopt hij tegen de bewegende stick of string aan. Voor de klep, erop of in de trailer wordt hij met rust gelaten.
Dit is een veilige manier van trailertraining. Groot voordeel is dat de methode gebaseerd is op communicatie. Het paard gaat dus steeds meer op jou letten en je suggesties accepteren. Je houdt rekening met zijn psychologische proces dat aan het veranderen is van aversie voor de trailer tot vertrouwen in jou als leider en daarmee gewenning aan die benauwde stal.
Dit artikel is deel van een serie over trailerladen.