Wat is goed trailerladen?

Er zijn vast allerlei meningen over wat goed trailerladen is. Veel ruiters zijn er überhaupt niet zo mee bezig: “Als hij er maar op gaat…”. Liever doen ze dressuuroefeningen dan dat ze gaan oefenen in het trailerladen. Maar hoe vervelend is het als je naar een wedstrijd of een show moet en je paard laadt ineens niet zo makkelijk? Door je eigen stress wordt het alleen maar moeilijker. En erger, als je na de wedstrijd naar huis wilt en je paard weigert de trailer in te gaan? Vaak staan er direct allerlei ruiters klaar met goedbedoelde adviezen of “helpen” met bezems en longeerlijnen. Misschien krijg je zo je paard weer op de trailer maar al het vertrouwen dat je had opgebouwd is weer helemaal afgebroken.

Doe jezelf en vooral je paard een plezier en zorg dat het trailerladen feilloos gaat. Dat is de beste garantie dat je nooit in dat soort omstandigheden komt, met alle gevolgen van dien. Daar moet je tijd in investeren maar dat levert een gevoel van luxe op. Ook al ben je een enkele keer laat met vertrekken (waardoor ook onvermijdelijk stress ontstaat), je paard loopt braaf de trailer op en is er helemaal oké mee om vervoerd te worden. En ook op vreemd terrein gaat hij weer graag mee. Dat is waar je naar kan streven.

(Zelf kan ik een gevoel van trots niet onderdrukken als ik na een evenement onze twee paarden in no time laad en binnen 5 minuten op weg ben terwijl iemand anders al een half uur bezig is met laden en met een rood hoofd zijn of haar frustratie staat te weg te slikken 😉 )

In de basistraining van een paard is het trailerladen bij ons een onderdeel van het grondwerk. Als je trailerladen goed gaat heb je heel veel gewonnen. Pak je het aanleren goed aan, dan gaat het meestal vrij gemakkelijk. Moeilijker wordt het als een paard nare ervaringen heeft met de trailer of erg aan de kudde gehecht is. Dan moet je misschien de hulp van een professional inroepen. Die kan achterhalen waar de problemen zitten en heeft strategieën om ze op te lossen.

Hieronder een filmpje van hoe (makkelijk) trailerladen eruit kan zien. Met dank aan Skip en Trance!